Американец оцеля след скок без парашут от височина 7600 м

Любопитно, Развлечение, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

UntitledЕдин от най-известните американски скайдайвъри – скачачи без парашут – успя да се приземи успешно след скок от височина 7600 метра, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Телевизионният канал “Фокс” предаваше пряко скока на 42-годишния Люк Айкинс от южната част на американския щат Калифорния.

Както бе планирано, след около 2-минутно свободно падане той уцели точно спасителната мрежа с размер на една трета от футболно игрище (около 30 на 30 м), опъната между строителни кранове на височината на 20-етажна сграда. Да попадне в квадрата на мрежата и да остане в нея бе единственият шанс на любителя на екстремални изживявания да остане жив. Под мрежата имаше само земя и пясък. В последния миг преди попадането върху мрежата той успя да се обърне и да падне по гръб за по-голяма стабилност на приземяването.

Айкинс бързо успя да излезе от мрежата и да прегърне съпругата си, която наблюдаваше рискования му опит заедно с други членове на семейството.

Малко преди да се качи на самолета за екстремалния си скок Айкинс каза, че му е било наредено да носи на гърба си и спасителен парашут, но той казал, че няма да го отвори и обяснил, че допълнителното съоръжение на гърба му дори ще му пречи и ще направи скока по-опасен, особено при попадането върху мрежата със скорост 190 км/ч. Когато самолетът се изкачвал към предвидената височина изискването било отменено и скайдайвърът свалил парашута от гърба си.

Така той стана първият човек, скочил без парашут и приземил се върху спасителна мрежа.

Айкинс е парашутист трето поколение. В 25-годишната си кариера е направил около 18 000 скока. От тях в около 30 случая му се е налагало да отваря резервния парашут. Работил е с Феликс Баумгартнер върху рекордния му скок от височина 38 км през 2012 г.

Източник: БТА

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар