Американската армия е започнала тестове на кучета-роботи, оборудвани с малки оръжия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Командването за специални операции на Корпуса на морската пехота на САЩ (MARSOC) тества ново поколение роботизирани кучета от Ghost Robotics. Моделите на четириногите дронове (Q-UGV) са оборудвани със системи за стрелково оръжие от Onyx Industries.

Съобщава се, че MARSOC в момента разполага с два робота Q-UGV, оборудвани със стрелкови системи SENTRY (RWS) на Onyx. Тази система включва възможности за цифрова визуализация с помощта на изкуствен интелект. Тя е в състояние автоматично да открива и проследява хора, безпилотни самолети или превозни средства, като докладва за потенциални цели на оператор, който може да се намира навсякъде по света. Системата може да взема самостоятелно решение за стрелба и може да работи под контрола на оператора, без да започва стрелба без директна заповед.

Onyx Industries публикува кратко видео в социалната мрежа LinkedIn, в което демонстрира как работи Q-UGV, оборудван със системата за стрелба. MARSOC отбеляза, че такава система е една от многото възможности, които военните тестват. Поради това процесът на оценка на роботоподи със стрелкова система не трябва да се разглежда като нещо, към което военните имат особен интерес. MARSOC също така подчерта, че агенцията се съобразява с политиката на Министерството на отбраната на САЩ по отношение на автономните оръжия.

Въпреки това тестовете отразяват нарастващия интерес на армията към малки роботизирани безпилотни наземни системи за военна употреба.

Безпилотните летателни апарати отдавна се използват от армията, но появата на евтини четирикраки роботи (някои от тях струват едва 1600 USD) и възможността да носят малки оръжия на тях изглежда предизвиква сериозен интерес у военните.

В средата на 2022 г. в интернет се разпространява видеоклип на робот Unitree с монтирана на гърба му щурмова пушка. В крайна сметка някои производители на роботи се ангажират да не създават роботи, които да се използват като оръжия. Въпреки това през април тази година беше представен роботопод Unitree Go2 с огнехвъргачка на гърба, който дори може да бъде закупен.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар