Американска компания работи по технология за “незабавна доставка от космоса”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Sierra Space разкри нова концепция за доставка на товари при поискване от околоземна орбита. Американската компания има за цел да прави “критични доставки” до всяка точка на планетата в рамките на 90 минути от момента на поискване.

Концепцията може да даде възможност на войниците на бойното поле или в отдалечени райони да получат така необходимите доставки в по-бързи срокове, тъй като те биха били далеч от традиционната инфраструктура, използвана за транспортиране на стоки на земята.

Платформата за орбитална доставка Ghost може също така да помогне на лицата, реагиращи първи в засегнатите от бедствия райони и да подсили хуманитарните усилия.


Снимка: Sierra Space

Очаква се технологията да еволюира след време и в посока на цивилни и комерсиални приложения.

Планът на Sierra Space напомня обещаните от SpaceX възможности на новата ракета Starship. За разлика от компанията на Илон Мъск, концепцията Ghost е насочена към доставянето на по-малки товари, но е и по-лесна за реализация.

Според изявление на Sierra Space, обявяващо концепцията Ghost, системата ще включва зареждане на предварително определени консумативи в космическа капсула. Те могат да са комплекти за оцеляване – надуваема лодка, хранителни дажби и оръжия на различни “единици”. След това капсулата се изстрелва в орбита

Платформата Ghost може да изчака до пет години в орбита. При поискване тя може да кацне на всяка точка на земята. Термичният щит на системата ще защити полезния товар от предстоящата интензивна топлина при повторно влизане. Точността при приземяване е на максимум 100 метра от целта.

Капацитета на системата е да доставя товари между 250 килограма и 750 килограма.

Sierra Space все още не е обявила дата, до която се надява да пусне системата в експлоатация, но компанията продължава напред с програма за тестване, за да доразвие концепцията Ghost.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар