Американска компания с мащабна инвестиция в силистренско – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американска компания с мащабна инвестиция в силистренско

Ивайло Ангелов

Днес официално стартира специализираното зърнено пристанище в село Айдемир, Силистренско, съобщи управителят му Петър Савов. Модерното съоръжение е построено с инвестиции на американската компания Archer Daniels Midland (ADM), чиято централа се намира в Чикаго.

Първата копка за строежа му бе направена преди 3 години, а проектът бе сертифициран от Българската агенция за инвестиции. Тогавашният министър на икономиката Драгомир Стойнев връчи на инвеститора “Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс “, дъщерно дружествона ADM, сертификат за инвестиция клас “А” на официална церемония в сградата на министерството в столицата. Сертификатът бе за проект, който е втори за изграждане на пристанище и първи за речно съоръжение, което ще бъде най-голямото по денонощен капацитет за зърнени товари на българския бряг на Дунав.

Проектът е на стойност 10.6 млн. лв. и предвиждаше изграждането на 2корабни места за обслужване на съдове от над 1350 тона, складово-силозно стопанство с пристанищен терминал с капацитет за съхранение на 34 000 тона зърно. Към момента пристанището обслужва едно корабно място, а силозите могат да съхраняват 20 000 тона зърно, уточни Петър Савов и допълни, че изграждането продължава. Предимството на силистренското пристанище е, че може да товари корабите при ниски нива на реката, когато е и масовата търговия със зърнени стоки.

Проектът предвиждаше и изграждане на външен път, който свързва зърненото пристанище с републиканската пътна мрежа. Безусловно, стартът на съоръжението ще стимулира икономическото развитие на общината и Североизточния регион. Портът ще повиши износа на зърно от България, а строителството му създава допълнителна заетост в региона, който е с ниво на безработица над средното за страната. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар