Американските войски остават в Гърция безсрочно – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Споразумението между Гърция и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, предвиждащо разполагане на американски военни бази на гръцка територия, ще бъде безсрочно, съобщава „Катимерини”, предаде БГНЕС.

Срокът на действащото в момента споразумение се удължава всяка година.Вече приключиха продължилите два месеца преговори между техническите групи на Гърция и САЩ за внасяне на поправки в Приложението към Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната. Вече не се споменава срок на действие на договора, т.е. той ще бъде открит и ще може да бъде прекратен само при денонсиране на споразумението от една от страните.


Документът ще бъде подписан от министрите на външните работи на Гърция и САЩ по време на визитата на Майк Помпео в Атина след 2 седмици.

Гърция се стреми да повиши своето стратегическо значение и да заздрави гаранциите посредством разширяване на американското военно присъствие в страната в период на несигурност в региона. Укрепването на отношенията между Атина и Вашингтон беше част от предизборните ангажименти на Кириакос Мицотакис и централна тема за ръководеното от него правителство.

Преговорите по споразумението стартираха почти веднага след започването на работа на новото правителство.

Преди седмица външният министър Никос Дендиас е свикал съвещание, на което е било формулирано окончателното предложение на Гърция, след което то е било предадено на американската страна.

Новото споразумение определя параметрите на действие на САЩ в пристанището на Александропулис и условията по експлоатация на порта на базата Суда на остров Крит.

Обезпечено е създаването на високотехнологично оборудване на гръцка територия и в рамките на гръцките бази и лагери в Централна Гърция.

През последните години Атина и Вашингтон значително заздравиха своите връзки. На територията на Гърция се откриват нови американски военни бази. През декември 2018 г. Съединените щати започнаха стратегически диалог с Гърция, в който бяха включени всички основни области на сътрудничество. Гърция договори закупуването на американски втечнен газ и през декември 2018 г. получи първата партида от него.

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, известно като „Споразумението за базите”, беше подписано през 1990 г. В момента в Гърция официално действа само една американска база „Суда бей” на остров Крит.

През лятото стана ясно, че страните искат да разширят действието на споразумението до 9 или 10 години, като впоследствие то стане безсрочно.

За САЩ интерес представляват базата в Суда, военно-въздушните бази в Лариса и Стефановикио и пристанището в Александропулис. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар