Американският президент пристига във Виетнам

Американският президент пристига във Виетнам

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на САЩ Джо Байдън ще пристигне в Ханой днес следобед, за да укрепи отношенията с Виетнам на фона на усилията си за противодействие на влиянието на Китай в региона, предаде ДПА.

По време на 24-часовата си визита Байдън ще се срещне с четиримата висши ръководители на Комунистическата партия и ще посети паметника на мястото, където Джон Маккейн е бил свален през 1967 г. по време на въздушна атака срещу Ханой.Байдън и ръководителят на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг ще подпишат споразумение за издигане на нивото на дипломатическите отношения между двете някога враждуващи страни до “всеобхватно стратегическо партньорство” – най-високото ниво в дипломатическата йерархия на Виетнам, като така САЩ ще се наредят до Китай, Русия, Индия и Южна Корея.


“Издигането на нивото на връзките до “всеобхватно стратегическо партньорство” е нещо повече от символично и то ще доведе до съществени промени”, каза Ле Данг Доан, бивш старши икономически съветник на петима виетнамски премиери. “Сделката ще донесе големи ползи за двете страни в много области, включително в икономиката, търговията и отбраната, като ще допринесе за мира и стабилността в Южнокитайско море, както и в Югоизточна Азия”, добави той.

Главният заместник-съветник по националната сигурност на САЩ Джон Финър каза пред репортери, че в засиленото партньорство ще има и компонент на сигурността. Съветникът придружава президента на САЩ Джо Байдън.

Говорейки в самолета напът за Виетнам, Финър заяви, че не разполага с информация за оръжейни сделки с Виетнам, но подчерта, че САЩ и техните партньори могат да предложат на Виетнам помощ за диверсификация от руските военни доставки – предложение, към което според него Виетнам е изразил интерес.

Преди посещението на Байдън няколко правозащитни организации, включително базираната в Ню Йорк “Хюман райтс уоч” (Human Rights Watch), призоваха САЩ да настояват Виетнам незабавно да освободи всички политически затворници и да спре да нарушава човешките права.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар