Американски град прекрати експеримент по атмосферно геоинженерство

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Местните власти в калифорнийския град Аламеда са прекратили първия в Съединените щати експеримент за “изсветляване на облаци”. Геоинженерната технология включва пръскане на малки частици морска сол от палубата на изведен от експлоатация самолетоносач. Целта е облаците да станат по-ярки и да отразяват по-голямо количество светлина, предава Futurism.

В небето над Сан Франциско проведоха таен тест по геоинжeнерство

Геоинженерството през 2024: В ход са три експеримента за промяна на климата

Усилията по засяване на по-светли облаци и намаляването на количеството светлина, достигаща до земята, се ръководеше от Университета на Вашингтон. Експериментът обаче се превърна в световна новина, която остави мнозина недоволни.

Щатът Тенеси дори забрани подобни експерименти, а мнозина обвиниха изследователите, че не са били прозрачни относно това, което правят.

Общинският съвет в Аламеда поръча екологична оценка, за да определи дали пръскането на сол в небето може да бъде вредно за човешкото здраве и природата.

Експертите заявиха, че риск от разпръскването на сол няма, след което управата на калифорнийския град реши да продължи с теста. В последствие обаче представители на местната общност, както и политици в съвета, оказали натиск и експериментът бил прекратен.

Не мисля, че е уместно нашата общност да бъде помолена да поеме този риск“, каза съветникът Триш Ерера Спенсър, цитиран от “Ню Йорк Таймс”. “Не мисля, че това е правилното място.

Просто чувствам, че сега не е подходящият момент за това“, допълни кметът на калифорнийския град.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар