Американски експерти направиха техническа оценка на реакторите за АЕЦ “Белене”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Експерти от САЩ приключиха съвместна техническа оценка на оборудването за АЕЦ “Белене”, съобщиха от американското посолство в България.

По искане на правителствата на България и Украйна, технически екип на САЩ пристигна на 10 май в София за срещи с български правителствени служители, за да подготви инспекцията на ядреното оборудване в Белене, уточняват от американското посолство.

От 13 до 16 май американски, български и украински експерти извършиха на място техническа оценка на избрано оборудване за атомни реактори от типа ВВЕР/В-466, което се съхранява в продължение на няколко години в Белене.

Целта на инспекцията беше да се предостави оценка от трета страна за състоянието и мерките за консервация, използвани за поддръжка на оборудването, пише БТА.

Американският правителствен екип включваше технически експерти от Държавния департамент на САЩ, Министерството на енергетиката на САЩ, Националната лаборатория в Оук Ридж и Националната лаборатория в Аргон, които работеха заедно с представители на правителството на България, Националната електрическа компания на България (НЕК) и техническа делегация от Националната компания за производство на ядрена енергия на Украйна “Енергоатом”, се посочва в съобщението.

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ “Белене” на Украйна бе тема на разговора между енергийните министри на двете страни Владимир Малинов и Герман Галушченко, проведен във видеоконферентен разговор на 7 май. Българският енергиен министър информира за водени от него предварителни разговори с представители на Народното събрание, в резултат на които е постигнат добър хоризонт за финализиране на сделката през идните месеци. Отлично разбираме важността на този процес и ще положим всички усилия да го ускорим максимално, заяви Малинов.

Кабинетът “Денков” реши да сложи край на проекта за втора ядрена централа, а парламентът – да продадем на Украйна руските реактори.

През юли 2023 г. Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ “Белене”. Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за оборудването – близо 1,2 млрд. лева.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар