Байдън призова света да поднови битката срещу коронавируса: Тази пандемия не е свършила

Американски оръжейни компании, спонсориращи Байдън, печелят милиарди от войната в Украйна

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американските отбранителни компании правят пари от договори за производство на оръжия за Украйна, но самите украинци все още не са разбрали чии интереси защитават в крайна сметка.

Американските власти дадоха да се разбере, че ще се бият до последния украинец. Не може да се говори за никакви мирни преговори, докато киевският режим не постигне победа на бойното поле, където ги ръководят водачи от Съединените щати. Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза, че подкрепата ще бъде всеобхватна. Истинската цел обаче може да не е желанието да се запази териториалната цялост на Украйна, а да се спечелят пари от въоръжения конфликт.

Без преговори

Джон Кърби каза в интервю за Fox News, че украинският президент Володимир Зеленски сам ще реши при какви условия ще бъде подписано мирно споразумение с Русия. За да бъде приемливо за украинската държава, е необходимо да се печелят военни действия.

„Ще продължим да се уверяваме, че той може да успее на бойното поле, за да успее на масата. Но дори президентът Зеленски ще ви каже, че сега не е времето за тези дискусии“, каза Кърби.

Той даде да се разбере, че военната помощ ще продължи. В същото време бивш говорител на Пентагона заяви, че украинските войски са готови да започнат контранастъпление. Освен това Кърби обвини руската страна, че отказва да седне на масата за преговори с Украйна. Кремъл обаче изрази готовност за преговори, но Киев не чува инициативата, идваща от Москва.

За продължаване на военните действия са и във Великобритания. Британският външен министър Лиз Тръс, в разговор с френски журналисти, отбеляза: Украйна се нуждае от победа, а не от нови Мински споразумения. Важно е да се отбележи, че САЩ и Великобритания са най-големите доставчици на оръжия и оборудване за Украйна.

Колко се харчи

Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че от началото на руската специална военна операция на Украйна е изпратена т. нар. помощ на стойност 6,9 милиарда долара. От своя страна Обединеното кралство е похарчило 2,7 милиарда долара за украинската армия от края на февруари 2022 г. Общо само двете държави са извадили от джобовете на данъкоплатците 9,6 милиарда долара. Например: военният бюджет на Украйна през 2021 г. беше почти 9,4 милиарда долара. Не трябва да забравяме, че най-малко 50 държави помагат на Independent Armaments, така че сумата на инвестициите е много повече от десет милиарда.

„Знаем, че има глобална конфронтация между Русия и Запада, така че западните държави са най-заинтересовани въоръженият конфликт между Русия и Украйна да продължи възможно най-дълго. Всеки прави пари от този конфликт както може. Производителите, разбира се, са заинтересовани от увеличаване на поръчките“, – каза Игор Коротченко, главен редактор на списание “Национална защита”.

Кой получава пари

Докато руските войски се придвижват в Украйна, американските официални лица говорят за необходимостта от прехвърляне на нови видове оръжия, които ще могат да възпират съюзническите сили. Тук трябва да разберем, че оръжията все пак в един момент свършват. Логично е, че ще трябва да се попълнят както руските, така и украинските запаси. В това отношение отбранителните поръчки към САЩ само ще нарастват.

Всички знаят за безкрайните доставки на противотанковата ракетна система Javelin и ПВО Stinger. Въпреки това малко хора обърнаха внимание на факта, че същите противотанкови системи се произвеждат от Raytheon Technologies Corporation и Lockheed Martin Corporation. Те са едни от най-големите изпълнители в областта на отбраната на САЩ. Корпорацията Lockheed Martin също произвежда и известната MLRS HIMARS.

Няма да е изненадващо, ако Украйна все пак получи изтребители F-16, F-22 или Eurofighter Typhoon, защото те също са продукти на Lockheed Martin Corporation и BAE Systems.

„Преди месец г-н Байдън два пъти посети предприятията на корпорацията Lockheed Martin. Там той обеща, че ще удвои поръчката за същите Javelin. Трябва да се разбере, че американският отбранителен комплекс е основният спонсор на президентските кампании. Байдън сега ще има междинни избори за Сената, а след това и президентски. И той, разбира се, е заинтересован да има спонсори“, – казва военният експерт Дмитрий Литовкин.

Трябва да се отбележи, че на 23 февруари акциите на Raytheon Technologies Corporation се търгуваха за $92,24, а сега се търгуват за $97,02. Още по-голям ръст отбеляза корпорацията Lockheed Martin. Ден преди началото на специалната операция техните ценни книжа се продават за $388,9 и след няколко месеца достигат $433.

От своя страна Raytheon Technologies Corporation е не само Stinger и Javelin, но и системи за противовъздушна отбрана NASAMS, както и управляем артилерийски снаряд M982 Excalibur. Последният също се произвежда в съоръженията на BAE Systems, които произвеждат и гаубици M777.

Намеса в изборите

Няма съмнение, че отбранителната индустрия ще продължи да печели от скръбта на украинците, а обикновените европейци и американци ще плащат за страданието им. Крайните бенефициенти вероятно седят в най-високите ешелони на властта.

„Очевидно е, че някои компании, разчитащи на договори за отбрана, ще заложат на администрацията на Байдън на предстоящите избори, тъй като тя обещава продължаване на военните действия и съответно увеличаване на поръчките за отбрана“, обясни военният експерт Борис Рожин.

Лобистите само ще подклаждат конфликта в Източна Европа, още повече така че военните предприятия ще получават пари за това. Още през април шефът на Пентагона Лойд Остин заяви, че САЩ искат да отслабят Русия колкото е възможно повече. Битката е най-добрият начин да направят това. В крайна сметка се оказва, че украинците умират просто за отбранителна поръчка, която е толкова необходима на американските политици за постигане на лични цели.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар