Американски съд нареди на Clearstream (Deutsche Börse) да предаде ирански активи за $1,7 млрд.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американски съд нареди клиринговата къща “Клиърстрийм” (Clearstream), която е подразделение на германската фондова борса “Дойче бьорзе” (Deutsche Börse), да предаде активи на стойност от около 1,7 млрд. долара, притежавани от иранската централна банка, предаде ДПА.

Решението на съда е част от дългогодишно съдебно дело в САЩ, при което жертви на терористична атака отпреди 40 години настояват да получат обезщетения от Иран.“Клиърстрийм” обяви, че обмисля да обжалва съдебното решение. Клиринговата къща държи иранските активи в клиентска сметка в централата си в Люксембург.


Компанията съобщи, че на лицата, които съдят Ислямската република, е предоставено правото върху активите, които “се приписват” на иранската централна банка и се намират в клиентска сметка, контролирана от “Клиърстрийм”.

Клиринговата къща, която управлява ценни книжа от името на клиенти и е гарант при покупко-продажбата им, е замразила активи на централната банка на Иран поради подозрение, че е свързана с финансиране на терористични групи. Това решение от години е обект на съдебни спорове. През 2018 г. иранската централна банка заведе дело в Люксембург срещу “Клиърстрийм” и други институции с искане за връщане на огромни активи, сред които и 1,7-те милиарда долара, които са обект на настоящото решение на американския съд, отбелязва ДПА.

“Дойче бьорзе” обяви, че съдебното решение в САЩ “не променя значително рисковете”, пред които е изправено подразделението й във връзка със съдебния спор.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар