Американски хирурзи трансплантираха ГМО свински бъбрек на пациент

Американски хирурзи трансплантираха ГМО свински бъбрек на пациент

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лекари от Бостън обявиха в четвъртък, че са трансплантирали генетично модифициран свински бъбрек на 62-годишен пациент, предаде АП.

Централна болница “Масачузетс” съобщи, че това е първият случай на трансплантация на свински бъбрек на жив човек. Преди това свински бъбреци са били временно трансплантирани на донори в мозъчна смърт. Също така двама мъже досега са получили сърдечни трансплантации от прасета, въпреки че и двамата са починали в рамките на няколко месеца.

Трансплантацията е извършена на 16 март. Пациентът, Ричард “Рик” Слейман от Уеймът, Масачузетс, се възстановява добре и се очаква скоро да бъде изписан, съобщиха лекарите.

Четиричасовата операция бележи най-новото развитие в областта на ксенотрансплантацията – термин, с който се обозначават опитите за лечение на хора с клетки, тъкани или органи от животни. В продължение на десетилетия това не се получаваше – човешката имунна система веднага унищожаваше чуждите животински тъкани. По-новите опити включват прасета, които са модифицирани така, че органите им да приличат повече на човешките.

Лекарите смятат, че новият бъбрек на Слейман  може да издържи години, но също така признаха, че има много неизвестни при трансплантациите от животно на човек.


Слейман е получил трансплантация на човешки бъбрек в същата болница през 2018 г., след като прекарва седем години на диализа, но след пет години отново заболява и е поставен на диализа. Когато миналата година му поставят диагноза краен стадий на бъбречно заболяване, каза той, лекарите му предложили да опита бъбрек от прасе.

“Видях това не само като начин да ми помогне, но и като начин да осигуря надежда на хилядите хора, които се нуждаят от трансплантация, за да оцелеят”, казва Слейман в изявлението на болницата.

Бъбрекът му сега е предоставен от прасе, чиято генетика е била променена – премахнати са гени, които биха могли да бъдат вредни за човешки реципиент и са добавени определени човешки гени за подобряване на съвместимостта.

Предписани са лекарства за предотвратяване на отхвърлянето на органа на прасето от имунната система на пациента.

Органът на прасето е точно със същия размер като човешки бъбрек, казва на брифинг в четвъртък д-р Тацуо Кавай, извършил операцията. “Когато го зашиха, свързвайки кръвоносните му съдове с тези на Слейман, то веднага “порозовя” и започна да отделя урина. 15-членният екип по трансплантация в операционната избухна в аплодисменти. Това наистина беше най-красивият бъбрек, който някога съм виждал”, каза Кавай.

Операцията бележи напредък в ксенотрансплантацията, каза д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантация на Нюйоркския университет. “Това поле се приближава към това да се превърне в алтернативен източник на органи за много стотици хиляди, страдащи от бъбречна недостатъчност”, каза той.

Само в САЩ над 100 хиляди души чакат орган за трансплантация, като най-търсени са бъбреците.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар