Американци от десет щата се втурнаха с туби към бензиностанциите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Паниката на американските шофьори от Източното крайбрежие, търсещи бензин, продължава да се разраства по бензиностанциите на шестия ден след затварянето на основния тръбопровод за горива в САЩ “Колониъл пайплайн” (Colonial Pipeline) в резултат на хакерска атака, предаде Франс прес.

Десетина щата – от Флорида до Вирджиния – обявиха извънредно положение, което засили тревожното чувство у потребителите, които побързаха да се втурнат към бензиностанциите с туби в ръце.

Във Флорида 73 процента от бензиностанциите в района на Пенсакола са останали без бензин, посочи Патрик Де Хаан от специализирания сайт за цените на бензина ГазБъди (GasBuddy).

Бензинът започва да се превръща в рядкост и във Вирджиния и дори в щата Вашингтон, където липсва в 8 процента от бензиностанциите.

“Колониъл пайплайн” пренася 45 процента от бензина, дизела и керосина в САЩ от рафинериите в Мексиканския залив към американското крайбрежие.

Проникването в системата на компанията в петък беше извършено от т. нар. рансъмуеър – код, който се възползва от пропуските в сигурността, за да криптира компютърните системи и да изисква откуп за деблокирането им. Това наложи спирането на дейността на цялата система.

ФБР потвърди, че престъпната група “ДаркСайд” (Darkside) е извършила кибератаката.

Оттогава “Колониъл пайплайн” постепенно отваря някои от странични линии, и то ръчно, но основният тръбопровод на мрежата още не е задействан.

Средната цена за галон бензин (3,79 литра) на бензиностанциите доближи днес 3 долара за първи път от ноември 2014 година.

Агенцията за защита на потребителите отправи предупреждение към шофьорите да не пълнят с гориво найлонови торбички, като съобщението в Туитър е придружено от изображение на силен взрив.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар