Война САЩ

Америка е водила над 400 войни, една четвърт от тях в Западна Азия, Африка — проучване

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проучването, озаглавено „Представяне на проекта за военна намеса: Нов набор от данни за военните намеси на САЩ“, посочва, че Съединените щати са предприели почти 400 военни интервенции от основаването си през 1776 г. до 2019 г., като повече от една четвърт от тях са били след Студената война. Подчертава се, че военните намеси на САЩ са «все по-често» насочени към Близкия изток и Африка.

„Кумулативното въздействие на това, което открихме от нашите усилия за събиране на данни, беше наистина невероятно. Не очаквахме количеството и качеството на американските военни интервенции да са толкова големи, колкото показват данните“, каза Сидита Куши, асистент в Бриджуотърския държавен университет в Масачузетс и един от авторите на изследването, в интервю за Middle East eye.

 

Подчертавайки „годишната хипер-интервенционистка позиция на САЩ“, Куши заяви, че глобалният военен отпечатък на Америка „може да изненада американците. Но те едва ли изненадват останалия свят.

Докладът посочва разпадането на Съветския съюз през 1991 г., като се казва, че след инцидента Съединените щати стават доминиращата военна сила в световен мащаб, но това не води до намаляване на военните намеси на Вашингтон в различни държави.

„Епохата след края Студената война е свидетел на по-малко конфликти на големи сили и защита на жизненоважни интереси на САЩ, но военните намеси на САЩ продължават с бързи темпове и военните действия се засилват“, се казва в доклада.
„Този ​​милитаристичен модел продължава да съществува във време на относителен мир, една от може би по-малките преки заплахи за родината и сигурността на САЩ.“

В проучването се казва, че краят на Студената война отприщва глобалните военни амбиции на САЩ, като се добавя, че дори когато съперниците на САЩ намаляват военното си участие, Вашингтон „започва ескалация на военните си дейности“, което доведе до „разширяване на пропастта между действията на САЩ срещу неговите противници.»

Проучване, позоваващо се на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, се казва, че военните разходи на САЩ са повече от 800 милиарда долара годишно, близо 40 процента от световните военни разходи.

„САЩ продължават да дават приоритет на финансирането на своето министерство на отбраната, като същевременно ограничават финансирането и ролите на своя Държавен департамент“, каза професор Моника Дъфи Тофт,

Подчертавайки, че САЩ предпочитат да използват военна сила за „решаване на проблемите си“, в доклада се казва, че дните, когато Вашингтон е хвърлил цялата мощ на своята армия в конфликта, както беше в Ирак и Афганистан. Днес отдалечени военни бази като летището Агадес в Нигер на стойност 110 милиона долара извършват удари с дронове далеч от очите на обществеността в голяма част от Сахел.

В проучването се казва още, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по-рано тази година разшири военното присъствие на САЩ в Африка, отменяйки предишното решение за изтегляне на войските от Сомалия и създаване на постоянна военна база в страната.

„Като се има предвид настоящият пейзаж на интервенцията и инерцията, очакваме възходящата тенденция в интервенциите на САЩ както в Близкия изток и Северна Африка (MENA), така и в Субсахарска Африка да продължи“, предупреди Тофт.

Отделно внимание заслужава най-новата война на САЩ срещу Русия с използването на Украйна…

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар