Америка се завърна: Първа реч на президента Байдън за външната политика

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският президент Джо Байдън изложи своята програма за външната политика на страната следобедните часове местно време в четвъртък, 4 февруари, като обяви завръщане към политиката “рамо до рамо с нашите съюзници и ключови партньори още веднъж” след години на политика, клоняща към изолационизъм, водена от предишната администрация.

Президентът, който посети Държавния департамент в четвъртък с вицепрезидента Камала Харис, използва речта не само за разкриване на промените в политиката, за изпълнение на предизборните обещания и за преобръщане на политиката на Тръмп, но и за утвърждаване на глобалното лидерство на САЩ и пренареждане на външната политика за в услуга на средната класа, отбеляза СиЕнЕн (CNN).

“През последните две седмици разговарях с лидерите на много от най-близките ни приятели – Канада, Мексико, Обединеното кралство, Германия, Франция, НАТО, Япония, Южна Корея и Австралия – за да започна да преформулирам навиците на сътрудничество и възстановяване на мускулите на демократичните съюзи, които са атрофирали от четири години на пренебрегване и малтретиране”, каза Байдън.

“Америка се завърна. Дипломацията се завръща”, категоричен е той.

“Съюзите на Америка са най-големият ни актив. И да водиш с дипломация означава да застанеш отново рамо до рамо с нашите съюзници и ключови партньори”, цитира думите на президента “Уолстрийт Джърнъл” (WSJ)

В същото време Байдън се обърна към предизвикателствата от страна на Китай и Русия, военния преврат и арестите в Мианма.

“Не може да има съмнение, че при демокрацията никога не трябва да се използва сила, за да бъде отменена волята на хората”, каза Байдън.

Президентът обяви прекратяване на американската подкрепа за нападателни операции в Йемен и заяви, че ще назначи пратеник, който да се съсредоточи върху дългогодишния конфликт. Наричайки конфликта “война, която създаде хуманитарна и стратегическа катастрофа”, Байдън също така даде да се разбере, че САЩ “ще продължат да помагат и подкрепят Саудитска Арабия”.

Байдън каза, че министърът на отбраната Лойд Остин ще ръководи “преглед на позициите на глобалните сили” и докато този преглед продължава, ще “замрази пренасочването на войски от Германия … така че нашата военна следа е подходящо съобразена с външната ни политика и националните приоритети за сигурността.”

Байдън също така обяви намерението си да увеличи броя на бежанците, допуснати в САЩ след години на исторически ниските равнища при администрацията на Тръмп, като така изпълни предизборно обещание.

Джо Байдън нарече Китай “най-сериозния конкурент на Америка”, но заяви, че САЩ са готови да работят с Пекин, когато това е в техен интерес, предаде Ройтерс.

“Ние ще се заемем директно с предизвикателствата, които поставя пред нашия просперитет, сигурност и демократични ценности най-сериозният ни конкурент – Китай”, заяви Байдън. “Ще се противопоставим на икономическите нарушения на Китай, ще дадем отпор на неговите агресивни действия, за да отблъснем китайската атака срещу човешките права, интелектуалната собственост и международните норми, но сме готови да работим с Пекин, когато това е в интерес на Америка”, заяви Байдън.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар