Анализаторите в Русия: Путин става император, ще управлява и след 2024 г.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руското правителство неочаквано подаде днес оставка, след като президентът Владимир Путин предложи да бъдат направени големи конституционни промени, които могат да му позволят да остане на власт дори след края на президентския му мандат.

Министър-председателят Дмитрий Медведев каза, че се оттегля от поста, за да даде възможност на Путин да извърши промените. Ако бъдат реализирани, те ще делегират власт на парламента и премиера и по този начин могат да позволят на 67-годишния Путин да управлява, заемайки друга длъжност след края на президентския му мандат през 2024 г., съобщиха в свои анализи Ройтерс и Асошиейтед прес.

Медведев, дългогодишен съюзник на Путин и бивш президент, обяви оставката си в ефира на държавната телевизия, седнал до президента, който му благодари за работата. Путин каза, че Медведев ще бъде назначен на нова длъжност като заместник-ръководител на на Съвета за сигурност на Руската федерация, оглавяван от него.

В днешното си обръщение пред руския парламент президентът предложи промени в конституцията, които да позволят на депутатите да номинират премиерите и министрите в кабинета. Сега това право принадлежи на президента на Русия.

С този ход много анализатори смятат, че Владимир Путин подготвя собственото си бъдеще, след като напусне президентския пост през 2024 г. Човекът, когото избира за премиер, ще бъде смятан и за възможен негов приемник на президентския пост. След оставката на правителството президентът внесе в парламента кандидатурата на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за министър-председател

По подобен начин Путин напусна президентството през 2008 г., за да стане премиер на Медведев, който 4 години по-късно се оттегли, за да може Путин отново да стане президент.

Путин, който е на власт от 1999 г., не е казвал какво планира да прави, когато изтече сегашният му четвърти мандат. По силата на конституцията той няма право да се кандидатира отново за президент, тъй като това му е втори последователен мандат.

Политическият анализатор Кирил Рогов каза, че предложенията на Путин показват намеренията му да остане на ръководен пост, като преразпределя правомощия между отделните клонове на властта. “Такъв модел напомня китайския. Той ще позволи на Путин да остане безсрочно начело, като насърчава вражда между потенциалните приемници”, написа Рогов във Фейсбук.

Опозиционният лидер Алексей Навални коментира в “Туитър”, че речта на президента показва желание да продължи да “дърпа конците” след края на мандата. “Единствената цел на режима на Путин е той да остане пожизнен едноличен лидер, цялата страна да е негова собственост, да присвои за себе си и за приятелите си нейните богатства”, каза Навални.

Наблюдатели спекулират, че Путин може след 2024 г. да заеме премиерския пост, след като увеличи правомощията на парламента и кабинета и ограничи президентската власт.

Политическият анализатор Дмитрий Орешкин каза, че речта на Путин е показала ясно, че той обмисля този вариант.

Друга възможна опция е сливане на Русия със съседна Беларус, което би създало нов пост на ръководител на новообединената държава. Този вариант обаче бе каегорично отхвърлен от беларуския президент Александър Лукашенко.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар