Анализатори: Ако ИТН предложи кабинет, ще бъде гласуван, но животът му може да е кратък

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Ако “Има такъв народ” (ИТН) предложи кабинет, той ще бъде гласуван, може да е с гласовете, които днес избраха Ива Митева за председател на 46-ото Народно събрание – партиите на протеста и ДПС, но може и с по-различно мнозинство” – тази прогноза направи пред БНР социологът и политолог Димитър Ганев от Изследователски център “Тренд”.

“Каквото и мнозинство да имаме при гласуването на евентуален кабинет, предложен от ИТН, това не означава, че това ще е мнозинството в бъдещия парламент. Много е вероятно мнозинството да претърпява промени в рамките на 46-ото НС – по определени инициативи да гласуват заедно с ДПС, по други – с БСП, не изключвам след месеци за определена инициатива да има и мнозинство от ИТН и ГЕРБ“, добави той.

По думите на Ганев т.нар. партии на протеста не са хомогенна спойка и прогнозира след около година да започнат търкания между тях.

Според политолога с предложението на Кристиан Вигенин за председател на парламента БСП са направили политически ход, с който са искали да покажат, че не са в същата позиция, в каквато бяха в 45-ото НС:

“Новата им роля е, че няма да подкрепят безпрекословно инициативите и предложенията на партиите на протеста. Това се наложи заради това, че партиите на протеста нарекоха БСП партия на статуквото”.

По думите му ДПС ще е по-лесният партньор в парламента, по-лесно ще се намира подкрепата му, отколкото БСП, която ще бъде по-резервирана.

Най-логично е БСП да бъде четвъртият играч в Народно събрание заедно с протестните партии, коментираха междувременно пред bTV политологът Ивайло Динев и журналистът Ивайло-Нойзи Цветков. 

Според тях БСП е най-логичният избор при опит за сформиране на парламентарно мнозинство при гласуване, тъй като до момента те са били опозиция. Според Нойзи правителството на ИТН ще бъде с къс хоризонт.

„Проблемът не е изобщо в искания и идеи, а по-скоро е свързан с имиджови проблеми и щети“, смята Динев.

Според него важното е дали ИТН са готови да си затворят очите и да приемат БСП като четвърти играч в НС.

„Кирил Петков и Асен Василев отказаха да участват в предложения вариант за кабинет на ИТН. Те изразяват порива, нагона да има експертност в правителството. Надявам се, ако има нова покана да приемат, но е много трудно да се гадае какво би се случило“, каза още Нойзи.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар