Анализатори отписаха Германия при евентуално напускане на ЕС

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: AP/БТА

Анализатори отписаха Германия при евентуално напускане на ЕС

Пет години по-късно могат да бъдат закрити около 2,5 млн. работни места и заличени 5,6% от реалния БВП

Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако евентуално напусне ЕС, казват в проучване изследователи от Германския икономически институт (IW), предоставено на ДПА, предаде БТА.

Едно такова въображаемо излизане от ЕС, пишат в анализа си икономистите, “би могло съзнателно да предизвика тежка икономическа криза и трайна загуба на благосъстояние за населението в Германия”.

ДПА отбелязва, че крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” иска частично да обърне посоката на европейската интеграция. Според тях ЕС трябва да бъде само икономически блок и група по интереси на свободно свързани помежду си отделни държави.

Изследователите от базирания в Кьолн институт прогнозират също, че пет години след евентуално излизане на Германия от ЕС може да се очаква спад на реалния брутен вътрешен продукт с 5,6 процента или около 690 млрд. евро (751 млрд. долара).

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места. Това е приблизително равностойно на загубите при пандемията от коронавирус и кризата с енергийните разходи след руското нахлуване в Украйна, се казва в проучването на института.

Социологическите допитвания преди европейските избори идния месец очертават значителна преднина от близо 30 процента за консервативния десен блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и оспорвана битка за второто място между лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), “Алтернатива за Германия” и екологичния “Съюз90/Зелени”, четем в анализа на Елена Савова от БТА три седмици преди вота.

Въпреки непрекъснатите скандали, съдебни дела и противоречия “Алтернатива за Германия” изглежда засилва позициите си спрямо предишните европейски избори, когато набра 11 процента от гласовете и получи 9 места в ЕП. Въпреки че социологическите проучвания през последните месеци отбелязват леко намаляване на подкрепата за нея, се очаква тя да събере около 15 процента подкрепа, а надпреварата й за втората позиция с ГСДП и “Зелените” да бъде въпрос на стотни от процента.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар