Анализатори: Станциите за зареждане с водород ще се увеличат шесткратно до 2030 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Само 1068 станции за зареждане с водород са били построени в световен мащаб до края на миналата година. Но броят на зарядните станции се очаква да скочи до 6080 през 2030 г., сочат данните на фирмата за пазарни проучвания Interact Analysis. Китай, който вече има в експлоатация 359 станции, се очаква да има 2879 водородни инсталации за зареждане в експлоатация до началото на следващото десетилетие. Това ще е почти половината от глобалните станции, прогнозирани до тази година, обясняват анализаторите, цитирани от специализираното издание Hydrogen Insight.

Междувременно изследователската фирма очаква 1562 станции да работят в световен мащаб до 2025 г. Interact Analysis също така отбелязва, че докато почти три четвърти от работещите водородни бензиностанции днес имат капацитет за зареждане с гориво от 500 килограма на ден или по-малко, Китай и САЩ са водещи, когато става въпрос за инсталиране на обекти с дневен капацитет над 1000 кг. 

Изследователите изчисляват още, че 42% от работещите зарядни инсталации са предназначени за търговски превозни средства, и от тях 36% са за пътнически превозни средства.

Въпреки това, глобалните продажби и регистрации на автомобили с горивни клетки са отбелязани на почти всеки пазар извън Китай и САЩ. Това може да предполага пренасочване на водородната зарядна инфраструктура към обслужване на търговски превозни средства.

“Комерсиалните превозни средства с горивни клетки се очаква да достигнат 141 000 бройки през 2030 г. и 328 000 единици в световен мащаб до 2035 г. По-нататъшното развитие на водородната енергийна технология в други области на транспорта се смята, че вероятно ще стимулира и търсенето на инфраструктура”, уточнява Алистър Хейфийлд, старши директор изследвания в Interact Analysis. Оттам посочват по-благоприятните политики като фактор и двигател за прогнозираното шесткратно увеличение на броя на станциите за зареждане с водород в глобален план. 

Въпреки че не цитира конкретно законодателство, федералното правителство на Китай цели 1200 обекта до следващата година, а ЕС прие регламента си за инфраструктурата за алтернативни горива, който изисква бензиностанции с водородни колонки да бъдат изградени във всеки градски възел (424 от тях) и на всеки 200 км по протежение на основни маршрути на планираната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) до 2030 г.

“Изграждането на водородните станци обаче е изправено пред няколко предизвикателства, включително необходимостта от големи капиталови инвестиции, високи оперативни разходи и технологични предизвикателства. Така че са необходими 2-3 години, за да започне една станция да функционира напълно”, добавя Хейфийлд. “Операторите на водородните зарядни станции също така трябва да се борят със строги правила за безопасност и значителни разходи поради високите цени на водорода и поддръжката на оборудването.”

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар