Анализатори: Ядрените заплахи на Путин повишават риска от безпрецедентна катастрофа – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ултиматумът на руския президент Владимир Путин към Запада драстично увеличава риска от ядрен конфликт, предупредиха анализатори и активисти. Световните лидери осъдиха действията на Путин и ги описаха като “безразсъдни” и “безотговорни” заплахи, пише CNBC, цитират от Economic.bg.

Говорейки в рядко телевизионно обръщение в сряда, руският президент мобилизира допълнителни сили за войната в Украйна и предупреди, че ако териториалната цялост на Русия бъде застрашена, Кремъл $със сигурност ще използва всички средства, с които разполага, за да защити Русия и руския народ”.Това не е блъф и се тълкува като заплаха, че Путин е готов да използва ядрени оръжия, за да ескалира войната след поредицата украински успехи.


Бившият руски президент Дмитрий Медведев в четвъртък удвои ядрената позиция на Кремъл, като каза, че всяко оръжие в арсенала на Русия може да бъде използвано за защита на нейните територии – включително стратегически ядрени оръжия.

Изказването му идва след като промосковските регионални лидери в райони на Южна и Източна Украйна, обявиха референдуми за присъединяване към Русия. Очаква се гласуването да се проведе в контролираните от Русия региони Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Широко разпространено е мнението, че изходът от референдумите е бил предопределен от Кремъл, което накара САЩ и техните съюзници да ги заклеймят като “измама”. Политическите анализатори твърдят, че тогава Кремъл може да разглежда украинските военни действия срещу тези четири области като атака срещу самата Русия.

“Гражданите на Русия могат да бъдат сигурни, че териториалната цялост на нашата родина, нашата независимост и свобода ще бъдат осигурени, подчертавам това отново – с всички средства, с които разполагаме”, категоричен бе Путин.

“Заплахите на Путин увеличават драстично риска от ескалация до ядрен конфликт. Това е изключително опасно и безотговорно”, заяви Беатрис Фин, изпълнителен директор на ICAN.

“Тези изявления надхвърлят руската ядрена доктрина, която позволява използването на ядрени оръжия при агресия срещу Русия с използване на конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено”, каза Андрей Баклицки, старши изследовател в програмата за оръжия за масово унищожение и други страjегически оръжия в Института на ООН за изследване на разоръжаването. Идвайки от лицето, което има единствената власт за вземане на решения относно руските ядрени оръжия, това предупреждение трябва да се приеме много сериозно”, допълни Баклицки, отбелязвайки, че цитирането на “териториална цялост” от Путин е трудно да се определи, като се има предвид, че Кремъл планира да погълне четири украински области.

“Нищо от това не означава, че Русия ще прибегне до ядрена война. Това би било решение, което наистина ще промени света”, твърди Андрей Баклицки.

“И не е ясно дали подобен ход изобщо би довел до някакви желани резултати за Путин. Но разширяването на условията за възможна употреба на ядрени оръжия на фона на продължаващата война, е огромен хазарт. Без него всички ние, включително Русия, бихме били в по-голяма безопасност”, добави той.

“Разрушаване на табуто”

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди заплахата на Путин за използване на ядрени оръжия и призова съюзническите лидери на ООН да отхвърлят нахлуването на Русия в Украйна.

Говорейки от централата на ООН в Ню Йорк в сряда, Байдън обвини Кремъл, че отправя “безразсъдни и безотговорни” заплахи и каза, че “ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води”.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар