Анализатор в Die Welt: Европа я чака упадък по сценария на Древния Рим – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз ще претърпи крах по примера на Древния Рим – това пише колумнистът Даниел Екерт в коментар в германския вестник Die Welt, цитиран от БГНЕС.

“Историята за краха на Рим има много последователни съвпадения с развиващата се криза в Европейския съюз. Първият знак е инфлацията, която удари иначе стабилната валута – еврото”, коментира Екерт: “Парите в Римската империя също не са се обезценявали в началото, в продължение на поне два века и половина, но след това последва девалвация, която коренно променя ситуацията”.И по още един параграф Евросъюзът повтаря историята на Римската империя – наличието на епидемия, тъй като Антонинова чума, наричана още Галенова чума, от 165-180 г. сл. Хр., бушува в древен Рим и извън него. Следователно няма съмнение, че икономическият ред в империята се променя драстично, отбелязва анализаторът, като допълва, че ситуацията се влошава, когато държавата решава да контролира пазара. Например, определя пределни цени за зърното. Това намалява доставките и замразява търговията между градовете и провинциите.


А ако се върнем към настоящата европейска криза – континентът и сега е зависим от свободното движение на стоки и пари. “Трудностите с доставките водят до спад”, коментира още Екерт.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар