Анализатор: Доближаваме до това да се реализира правителство с първия мандат с подкрепа на БСП и ДПС – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По-скоро се доближаваме до това да се реализира правителство с първия мандат с подкрепа на БСП и ДПС. Това поставя ПП-ДБ в неприятна позиция. При тях ще бъде интересен моментът, в който трябва да обяснят на избирателите си защо не участват във властта и реабилитираха отново ГЕРБ. Това каза социологът от “Тренд” Евелина Славкова в предаването “Лице в лице” по Би Ти Ви във връзка със заявката на кандидата за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да поиска пред ВСС освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. 

“Тази категоричност, която чухме преди малко, показва, че по-скоро с ПП-ДБ няма да стане, но това не означава, че няма да стане”, каза още Славкова.Ако получат хипотетично подкрепа от ГЕРБ при втория мандат, стават заложници. Ако се отидат на нови избори, дистанцията между първия и втория ще се увеличи, предупреди социологът от “Тренд”. 


Според нея най-изгодна позиция за ПП-ДБ бе да влязат в колаборация с ГЕРБ, за да се спасят от тези две ситуации.

Дори да вземат властта с кабинет на малцинството, той ще издържи максимум до местните избори. Всеки по един или друг начин ще инкасира някакъв вид загуба, в някаква степен и ГЕРБ, защото ще влязат в коалиция с БСП и ДПС. Печеливши са “Възраждане”, защото не се докосват до властта, каза още Славкова. 

Според политическия анализатор Кристиян Шкварек става дума за надиграване.

“В деня, в който ПП-ДБ предложиха за шеф на правната комисия момче със стаж в кантората на баща си, ГЕРБ вади еврокомисар. Това е надиграване. Вие казвате, че сте европейци, ние сме по-европейци. Това е игра и в нея тотално доминира ГЕРБ”, каза още той.

Според Шкварек се очертава да има правителство. Но при една тройна или четворна коалиция всяка от подкрепящите партии ще инкасира загуба, защото такъв кабинет би се намирал в политическия център.

“Всяка политика ще бъде подложена на критика от лявото или дясното крило”, каза още той. 

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар