Ангажираността към човешките права трябва да играе ключова роля при избора на генерален секретар на ООН

#BokovaForUN, Ексклузивно, Общество, ООН, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

2016-06-20-1466430137-933393-un516083_1920-thumbДокато светът наблюдава как Хилари Клинтън и Донълд Тръмп се състезават за президентския пост в САЩ, в момента тече друга важна изборна кампания, която може да има ключова роля за зачитането на човешките права в международен план – изборът за наследник на Бан Ки-мун като генерален секретар на ООН.

През последните няколко години човешките права не бяха в достатъчна степен сред важните приоритети за ООН. От Русия до Египет, Саудитска Арабия, Сирия и Венецуела, Бан Ки-мун се провали в защитата на свободите и прекратяването на убийствата и преследванията. Тези нарушения не бяха наказвани и лидерите, които бяха виновни за тях, не понесоха отговорността си.

Докато кандидатите за поста Генерален секретар на ООН активно провеждат своите кампании за подкрепа от страните-членки на Съвета за сигурност, за нас е важно да разберем тяхната ангажираност към правата на човека. Дотук очевидно четирима от кандидатите водят в надпреварата – Сузана Малкора, Хелън Кларк, Ирина Бокова и Антонио Гутереш. За съжаление, двама от тях имат пагубна биография по отношение на човешките права.

Сузана Малкора, външният министър на Аржентина и бивш шеф на кабинета на Бан Ки-мун, е абсолютно неприемлива. Когато тя стана кандидат за поста, тя и Аржентина направиха шокиращ обратен завой към спазването на правата на човека. За да си осигури подкрепата на Венецуела в Съвета за сигурност на ООН, тя започна да шикалкави за кризата с основни права и свободи, която заливаше страната й.

За да „направи сделка с Дявола“, тя бързо преустанови публичните си критики към системите нарушения по тази тема в страната и обърна гръб на нейните латиноамерикански и международни партньори. В момента, Малкора просто зове за „диалог“. Такива са политиците, но това не е нещо ново.

Малкора вече беше замесена в прикриване на скандал за сексуално малтретиране на деца от миротворци на ООН в Централноафриканската република. Администрацията на ООН обвини хората, които подадоха сигнала, вместо да реши истинския проблем. Андерс Компас (Anders Kompass – директор Външни операции на Службата за ООН по правата на човека в Женева-б.ред.) беше уволнен, заради разкриването на информация за престъпленията на френските войници. Имейли показват, че Малкора е координирала срещите на високопоставени служители на ООН, които са решавали как да бъде наказан Компас. Нито тя, нито който и да е друг представител на световната организация понесоха някаква отговорност. Думите на Компас са показателни сами по себе си: „Пълната безнаказаност за тези, които трябваше да я понесат, в зависимост от степента, с която са злоупотребили с властта си, както и нежеланието на хората по-високо в йерархията да се извинят за начина, по който действаха спрямо мен,  за съжаление потвърждава, че безнаказаността е залегнала в основите на Организацията на обединените нации”.

Въпреки, че връзката на Хелън Кларк с темата за човешките права не е чак толкова стряскаща, тя постъпва сходно с поведението на Малкора в скандал в Шри Ланка, като обвинява критиците, вместо да защити жертвите. Тя и висшестоящи членове на нейния екип уволняват служителката Лена Шина, която участва в разследване, свързано с действията на Програмата за развитие на ООН срещу масовите жестокости в Шри Ланка. Разследването, наречено “Докладът Петри”, критикува вишестоящи членове на агенцията на Кларк за това, че омаловажават ролята на правителството на Шри Ланка в убийството на хиляди тамили. Филип Белопион (Philippe Bolopion), директор в ООН за правата на човека казва, че докладът е разкрил “неизпълнение на задълженията” и е “призив за действие за реформиране на цялата система на ООН“. След изготвянето на доклада, на Шина, която работи за ПРООН в продължение на 15 години е казано, че тя никога повече няма да работи в ООН.

Точно на другия полюс е Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, която направи така че агенцията й да бъде по-ангажирана и да дава повече гласност на проблемите, свързани със спазването на човешките права. Тя зае силна позиция в защита на правото за свобода на словото, защита на журналистите и насърчаване на междурелигиозния диалог, с цел преодоляване на екстремизма. По времето на своя мандат в ЮНЕСКО тя се бори с расизма и антисемитизма по света, говорейки за Холокоста и ставайки първият директор на ЮНЕСКО, който назначава специален сътрудник по въпросите на познаването на Холокоста.

Антонио Гутереш, бивш главен комисар по въпросите с бежанците към ООН е другият кандидат, работил за защита на човешките права. Той беше силно ангажиран с преодоляването на предизвикателствата, с които се сблъскват сирийските бежанци. Без страх се конфронтира със световните сили по този въпрос и получи признание за твърдата си позиция срещу принудителното връщане на бежанците от Северна Корея в Китай.

Време е ООН да даде пример. Организацията говори често за човешките права, но твърде често това остава само на думи, без да се предприемат действия. Гражданското общество и международната общност трябва да получат гаранции, че следващият генерален секретар на ООН ще бъде не само опитен дипломат, но и истински шампион в защитата на човешките права.

Армин Сахаян, The Huffington Post, 20.06.2016 г.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар