Ангелкова „виновна“ за ужаса в Хитрино?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ситуацията в село Хитрино може и постепенно да се поустокоява, но скандалите около трагедията там изникват един след друг. По-рано се оказа, че измамници събират пари за пострадалите, които постъпвали в частни сметки. Поредното притеснително твърдение е свързано с действията на Николина Ангелкова като служебен министър.

Според министъра на транспорта в правителството “Орешарски” Данаил Папазов Ангелкова пренасочила средства за ремонта на жп участъка Русе-Варна към трасето Септември – Елин Пелин. Затова железопътната линия при Хитрино в момента е в окаяно състояние.

Рехабилитацията предвиждала въвеждане на автоматизирана локомотивна сигнализация, която да следи за скоростта между гарите и за тази, с която влаковете навлизат в тях. Тя щяла сама да намалява скоростта, в случай че машинистите не го направят. Освен това по проект трябвало да бъде подменен и железният път, основите, да се направи ремонт на гарите, по контактните мрежи и стрелките.

Припомняме, че версиите, по които работят експертите, разследващи инцидента в Хитрино, са свързани с превишена скорост и проблем със стрелките. 

“Единственият готов проект по ОП “Транспорт” по наше време беше за рехабилитация на линията Русе – Варна и той беше приоритетен. В последните дни на правителството утвърдихме програмата в Брюксел. Като дойде Николина Ангелкова като служебен министър извади от приоритетните трасета Варна-Русе. Прехвърли парите за линията Септември – Елин Пелин, Елин Пелин – София, чиято стойност е 1,1 млрд. евро. за нея няма проект и все още нищо не е направено. Не е ясно и откъде ще дойде цялата сума”, коментира пред “Труд” министърът на транспорта в правителството “Орешарски” Данаил Папазов.

Експертите отбелязват, че това е най-лошата линия в България. Тя е на 150 години и в момента е в оригиналното си състояние, като липсва и поддръжка.

В отговор на обвинението, Ангелкова от своя страна обясни, че Европейската комисия никога не е обещавала или договаряла финансиране на жп линията Русе-Варна, още по-малко с Данаил Папазов. Според правилата се финансират първо проекти от основната TEN-T мрежа, а жп линията Русе-Варна е разширена такава.

“Разбирам политическите амбиции на г-н Данаил Папазов. Видяхме, че очевидно има планове в политиката, все пак беше кандидат за вицепрезидент на Пламен Орешарски. Нека обаче не се опитва да извлича политически дивидент от трагичния инцидент в Хитрино. Г-н Папазов като министър на транспорта трябва много добре да знае, че транспортната инфраструктура се дели на основна и разширена TEN-T мрежа”, заяви Ангелкова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар