Ангелкова: Пострадалите хотелиери от фалита на “Томас Кук” да пият по една студена вода

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Независимо дали Thomas Cook би била регистрирана по българското законодателство или не, рискът за хотелиерите е един и същ. Няма застраховки, които да покриват рисковете нито по отношение на доставчиците на услугата към туроператора, нито към чуждестранния такъв.
Няма такова изискване в нито едно законодателство. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на NOVA. „Thomas Cook и „Астрал Холидейз”, което е регистрирано по българското законодателство, имат договор помежду си за официално представителство. Независимо дали един туроператор е чуждестранен, или български, всеки един операторът има застраховка
„Отговорност на туроператора”, която покрива само и единствено щетите за туристите“, каза Ангелкова. Тя добави, че заради Thomas Cook е започнал дебат за законови промени – или да се увеличи задължителният минимален праг на застраховката „Отговорност на туроператора”, или да се взима процент на оборота като предпазен механизъм.
„Само 18 туроператори в България имат лимит на покритие на този вид застраховка от 1.4 млн. лв.”, добави министърът на туризма. „Няколко пъти успокоихме, че за крайния потребител по никакъв начин, за самия турист не би следвало да има проблем. И към момента всички туристи, които са били в България през Thomas Cook, вече са по домовете си.
Нашите мобилни екипи следяха ежечасно какво се случва в курортите „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“, където основно бяха настанени. Така че техните разходи за престоя им в България до изпращането им по домовете след обявяването на фалита изцяло са покрили от застрахователите“, обясни Ангелкова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар