Ангелов: Няма риск за имунизираните с ваксината на “АстраЗенека”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма никакво притеснение за хората, които са ваксинирани с партидата ваксини на “АстраЗенека”, която беше спряна от европейски държави, нито има предложение за спирането й в Европа, каза на брифинг в Гоце Делчев здравният министър Костадин Ангелов, който посети местната болница.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) започна проверка на партида ABV5300 от ваксината на “АстраЗенека”, след като редица страни съобщиха за нежелани странични реакции след поставянето на дози от нея. 

Това, което се случи в България, беше фатален изход при жена на 57 години, която беше ваксинирана предния ден с ваксина на “АстраЗенека” от друга партида (ABV5443) и съвсем нормално е това, което направихме – да спрем ваксинацията с всички партиди, докато не се изясни ситуацията, поясни министърът, цитиран от БТА.

Костадин Ангелов заяви, че разбира напрежението на хората в страната, но мярката е превантивна. Този процес ще бъде задържан, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количество ваксини, няма притеснения, по-важна е сигурността на хората и това трябва да го гарантираме, коментира министърът.

На пръв поглед няма причинно-следствена връзка между случая с починалата жена и ваксината, но трябва да се изчакат всички проби, които да потвърдят 100 процента това, добави министърът на здравеопазването. Едва тогава партидите с ваксината “АстраЗенека” ще бъдат освободени и ваксинационният процес ще продължи.

Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях, аз имам и мои близки, които са ваксинирани с ваксините на “АсраЗенека”, каза още министърът на здравеопазването. Той призова хората да бъдат спокойни, тъй като това е ваксина, която е много позната на медицината и посочи, че подобен тип векторна ваксина е ваксината за грип и в света са направени много милиони ваксинации с тази ваксина.

Как ще заработи е-регистърът

Електронният регистър за ваксинация ще заработи отново след излизане на резултатите по случая с починалата жена, на която е поставена ваксина, каза още Костадин Ангелов. Очаква се пробите да излязат в сряда. След отваряне на системата всички записани до момента ще бъдат записани служебно от датите, когато процесът по ваксиниране ще продължи. Паралелно с това продължава ваксинацията по фази с наличните до момента ваксини, пазят се и вторите дози, с които се извършва реваксинация, каза още Костадин Ангелов.

(Не)ваксинирани медици

Здравният министър изтъкна, че част от лекарите и медицински сестри, които не са се ваксинирали във фаза 1, в момента са положителни за коронавирус. Това се наблюдава както в лечебното заведение в Гоце Делчев, така и на други места в страната.

Министър Ангелов допълни, че ваксинацията е по желание, но е важно, особено хората, които са на първа линия, да бъдат защитени, като единствената възможна защита е ваксината.

Тежка ситуация в болницата в Гоце Делчев

Ситуацията в болницата в Гоце Делчев продължава да бъде сериозна, каза още Костадин Ангелов. Общо леглата за активно лечение на пациенти са 121, от тях 74 са заети. Четирима са пациентите с COVID-19 в реанимация, които са на апаратна вентилация.

В лечебното заведение са настанени и две деца с възпалителни изменения на белите дробове и съмнителни за ковид пневмонии, без да са доказани с коронавирус, посочи министърът на здравеопазването.

Предвижда се преместване на хирургичното отделение на друг етаж, с което да бъдат разкрити 16 допълнителни легла за лечение на пациенти с коронавирус. Това се налага, тъй като в момента свободните легла за пациенти с ковид инфекция са четири, а средно на ден между шест и осем пациенти с доказан коронавирус постъпват за лечение в болницата, поясни министър Ангелов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар