Ангел Кунчев очаква, че поставянето на трета доза ваксина у нас ще е в края на годината

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев очаква, че ще има и поставяне на трета доза за коронавируса. Той коментира пред bTV ситуацията с COVID-19. Той добави, че ново затваряне не предстои, а сертификатите за ваксинираните ще важат, докато не бъде прието официално поставянето на трета доза от ваксината.

14-дневната заболеваемост е около 60. Близо сме до 1000 души заразени от коронавирус. Почти сме в “оранжевата зона”. Вървим нагоре, обобщи Кунчев. 

“Много бързо се развиват нещата. Няма драматизъм. Просто дойде моментът и на нашите страни. Ще преминем и през тази четвърта вълна”, каза Кунчев. Той каза, че вероятно пикът ще бъде в началото на септември, но е трудно да се каже. “Всички предричаха, че това ще стане в края на септември и началото на октомври. С този нарастващ темп още в края на този месец ще имаме по-високи стойности”, прогнозира той.

“Близо сме до “оранжевата зона”, но това не е толкова важно. Зависи коя “оранжева зона” имаме предвид. По класацията на Европейския център вече почти сме в тази зона, още вървим нагоре, но ако успеем само с такава заболяемост да преминем през тази вълна, това ще е задоволително”, заяви Кунчев.

По думите му здравната ни система е стабилна и специалистите ни са готови за борбата с коронавирус.

“От друга страна сме с много ниско ниво на имунизация, което при всички случаи ще окаже влияние. Много зависи от нашето поведение. Има 1-2 заблуди, с които се опитвам да се боря с тях. Едната е, че мерките не действат. Втората – фаворизират се някои мерки за сметки на други. Да, вие може да миете ръцете си и да дезинфекцирате по 100 пъти на ден, но това заболяване се предава по въздуха”, коментира  доц. Кунчев.

Избягването на струпване на много хора остава най-голямата препоръка, наред с ваксинирането.

“Търсенето на баланс е важно. Не предстои затваряне”, отбеляза още държавният здравен инспектор.

Той е привърженик на стимулирането на ваксинирани, но не подкрепя крайностите като във Франция, където да се забраняват неща на неимунизираните.

“Мислят се всякакви варианти – всичко, което работи в полза на ваксините. За всички е ясно, че това е решението. Като започнете от бира и пица в Щатите, виждате, хората търсят начини да стимулират”, заяви още Кунчев.

Той разкритикува здравни работници, които “се правят на интересни и четат във фейсбук” и не искат да се ваксинират. Кунчев бе категоричен, че по този начин тези със съмненията застрашават живота на възрастните хора.

“Има няколко заблуди, едната от които е, че мерките не действали. Напротив, мерките действат, но не във вида, в който ни се иска. Много е важно търсенето на баланс. Втората голяма заблуда е, че се фаворизират някои мерки за сметка на други. Можете да си миете ръцете колкото искате, но това е заболяване, което приемаме от въздуха. Виждам, че Министерството на образованието вече се насочва към дезинфекция на въздуха в училищата със съвременни методи, натам трябва да се насочат и хората, защото е много важно”, посочи още главният здравен инспектор.

“Най-трудно е да се постигне баланс с мерките. Не предстои ново затваряне, защото хората са уморени, а чудеса не стават. Можем да намалим малко вълната, но тя ще се състои така или иначе. Ако обществото не осъзнава и не иска да се пази, няма какво да се направи”, смята доц. Кунчев.

Според него е удачно е да има предимства за ваксиниралите се. “Ако можем да осигурим начин да няма толкова ограничения за ваксиниралия се човек, да му дадем предимство като при пътуване например, ще е много по-добре. Предимствата са въпрос на политическо решение какво точно ще бъде. Когато имаме 18-19%, тази мярка е малко трудно ще работи, защото са много малко хората. По-важното е да се осигури безопасна среда. Обмислят се всякакви варианти – всичко, което работи, за да имаме високо имунизационно покритие. Това е изходът от кризата, решението на проблема и ключът и той трябва да се използва”, добави доц. Ангел Кунчев.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар