Ангел Найденов: България е износител на оръжие, което непряко се внася в Украйна – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ангел Найденов: България е износител на оръжие, което непряко се внася в Украйна

стоп кадър/НОВА НЮЗ

„В днешното решение на парламента (за предоставяне на оръжие на Украйна – б.р.) няма особена изненада. Нямаше нищо ново по отношение на аргументи от това, което вече сме чували. Едва ли ще променим хода на бойните действия, но това е знак за съпричастност и за подкрепа.”.Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.


По думите му България има какво да даде на Украйна като въоръжение – може да предоставим оръжие, боеприпаси.

Основният въпрос е може ли да предоставим оръжие, без да увеличаваме дефицита, каза Найденов. 

„Аз съм скептичен, не съм оптимист от резултата на тези разговори – в какви срокове може да получи м заместваща или компенсираща техника. За това имам резерви за предоставяне на тежка техника – изтребители и ракетни системи”, обясни бившият министър на отбраната в кабинета Орешарски.

„След около месец ще разберем какво оръжие може да из пратим на Украйна, когато бъде готово решението. Първо да се направи преглед на възможностите, на рисковете, да видим и дефицита, който имаме. Бе з да се увеличава този дефицит да се предложат съответните боеприпаси”, каза Ангел Найденов.

Политикът от БСП изтъкна, че има цял списък, който нееднократно е показван от украинския посланик в страната ни. „Какво Украйна иска е известно, какво България притежава също е известно. Всички справочници, които оценяват наличието на въоръжението, са декларирани”, каза той. 

„На първо място е въпросът – да не се оказва подкрепа на Украйна като жертва на руската агресия, да се спре изпращането на въоръжение  означава  да се отвори пътят на руската армия. Помощта от много страни е лигитимна от хартата на ООН. България разполага голяма част от руско въоръжение, голяма част от него след време няма да може да бъде поддържана”, каза той .

България има програма за развитие на отбранителните способности. Тези програма съдържа проектите на въоръжение. Придобиването означава снемане на старо въоръжение, допълни Найденов. 

На въпроса дали ще има изпращане на войски в Украйна, Найденов каза: „Намирам за неуместно заиграването. Не съществува никаква опция, която да предполага използването на войскови части в конфликта. ЕС не е страна в този конфликт… България не е неутрална страна. България е износител на оръжие, което непряко се внася в Украйна”, заяви Ангел Найденов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар