Англия забранява от октомври употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Англия ще забрани от октомври серия от пластмасови продукти за еднократна употреба, сред които прибори за хранене, чинии и купички, в опит да намали растящото замърсяване с пластмаса, обяви днес британското министерство на околната среда, цитирано от Ройтерс.

Решението е взето след обществено обсъждане, проведено от правителството, при което 95 процента от запитаните са се обявили в подкрепа на забраната, се казва в съобщението на министерството.“Всички ние знаем какъв е абсолютно опустошителния ефект, който пластмасата има върху обкръжаващата ни среда и дивата природа”, каза британската министърка на околната среда Териз Кофи, добавя БТА.


По оценки на правителството в Англия годишно се използват 2,7 милиарда прибора за еднократна употреба, повечето от които са пластмасови, както и 721 милиона пластмасови чинии, но едва 10 процента от тях в крайна сметка се рециклират.

Забраната в Англия ще включва още еднократните пластмасови подноси, пръчки за балони и някои видове чаши и контейнери за храна от полистирол.

Пластмасовите сламки, бъркалки и произведените от пластмаса клечки за уши бяха забранени в Англия още през 2020 г.

Групата за натиск срещу употребата на пластмаси “Пластмасова планета” (A Plastic Planet) приветства забраната, но призова за повече ограничения, особено върху пластмасовите сашета. “Пластмасовото саше, най-чистият символ на нашия (…) пристрастен към удобството начин на живот, трябва да бъде следващата цел (…) 855 милиарда сашета се използват годишно, без никога да се рециклират”, каза съоснователят на групата Шон Съдърланд.

Британското правителство обяви, че обмисля намаляването на употребата и на други “проблематични” пластмасови продукти като мокри кърпички, цигарени филтри и сашета.

Повечето пластмаси могат да останат в околната среда в продължение на векове и увреждат океаните, реките и почвите, където милиони тонове попадат всяка година като отпадък. Според ООН десетилетия на прекомерна употреба на еднократни пластмасови продукти са причинили “глобална екологична катастрофа”.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар