Андрей Новаков след Росица Велкова: Със 7% свръхдефицит няма да влезем в еврозоната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Такива новини не сме получавали от времето на кабинета на Стефан Софиянски, каза пред журналисти в Страсбург евродепутатът Андрей Новаков във връзка с изнесеното от министъра на финансите Росица Велкова.

Росица Велкова готви строг бюджет с промяна в данъци и свиване на разходи

Пред медиите в София Велкова очерта накратко финансовите перспективи пред държавата, каза, че МФ подготвя Бюджет 2023 с 3% дефицит от БВП. В същото време каза, че се дебати за това, че за изпълнение на предложенията от последните три парламента дефицитът на бюджета за 2023 година трябва да е 6,9% от БВП. Министърът предупреди, ако новото Народно събрание реши да вдигне дефицита на бюджета над 3% от БВП, ще влезем в процедура на свръхдефицит, ще ни трябва по-висок дълг, което би създало проблеми за набиране на ликвидност. Може да не се наберат необходимите за дефицита пари и да се стигне до заем от МВФ, отбеляза Велкова.  Новаков, който е член на комисията по бюджетен контрол, в Европейския парламент изтъкна, че описаното от Велкова представлават “устоите на държавата отпреди 30 г. Евентуални санкции от ЕК (вероятно има предвид заради свръхдефицит) и теглене на заем от МВФ е нещо, което бе немислимо до вчера, подчерта Новаков. В момента заеми от МВФ получават предимно държави от африканския континент. “Не искам да вярвам, че България ще се нареди там.”


Ако се стигне до заем от МВФ, това означава, че България ще се превърна в доста рисков кредитополучател, обяснява Новаков. Според него това би довело до по-високи лихви и ограничен достъп до финансиране.

Ако говорим за 7% свръхдефицит това означава, че страната ни няма как да стане член на еврозоната в близките няколко години, каза още Новаков.

“Неспазването на Маастрихтските критерии (до 3% дефицит от БВП) означава, че ЕК би се задействала, за да наложи допълнителни оздравителни мерки”, обясни евродепутатът. По думите му това ни поставя България в изключително неблагоприятно положение и може да се стигне до предоговаряне на външен дълг и други подобни мерки.

Новаков тълкува обмисляните промени като “замразяване на разходите, на доходите на хората и в същото време увеличаване на данъците и акцизите”. “Говорим за еднократни данъци за всички икономически активни хора и фирми”, отбеляза евродепутатът във връзка с данъка върху свръхпечалбите, на който Велкова залага.

 

Ако държавата няма средства да съфинансира европейски проекти, то това означава, че финансирането е застрашено, стана ясно от думите на евродепутата.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар