анев се жали от “фини прахови частици”, СПИН и хляб с глутен в ареста

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Предлага да купи боя, а задържаните да пребоядисат килиите


До Началника на Следствения Арест

Жалба от Николай Йорданов Банев
Ст. 04, к-я 17

Уважаеми г-н Началник,

Пиша Ви по няколко повода, които съставляват сбор от нарушения на човешките ни права и са в разрез с европейските закони.

1.В килията грубо са нарушени поне няколко изисквания, свързани със здравето и живота на задържаните лица.
-Прозорците са оградени с вътрешна решетка, не позволяваща достъпа до тях. Въздух и слънце са оскъдни в килията. Прозорците са с фолио и съвсем малко отваряеми. С първобитни приспособления, се извършва отварянето/ затварянето на прозорците, които често, са неработещи и са нефункционални.
Наслоената страшна мръсотия между решетките и прозорците, е предпоставка за множество болести. Мръсотията и фините прахови частици, не могат да се почистват – няма достъп до тях.
Лично аз съм алергичен към мухъла и праха, наслоен зад вътрешната решетка и получавам перманентни пристъпи на давене и задух, застрашаващи живота ми.
-Пространството в килията не отговаря на изискванията на закона. Обстановката е като след апокалипсис:
-Ръждиви и изпочупени рамки на леглата.
-Падаща и мръсна мазилка по стените и тавана. Открита турска тоалетна, която няма нищо общо с хигиенните условия през 21-ви век. Без топла вода, без душ. Първобитни и страшни хигиени условия.
-Т.нар. “престой на открито”, е подигравка с разходката на чист въздух. Карето е мръсно, тясно. Пуши се през цялото време. Няма място за движение. Покрито е с поликарбонат, който спира слънчевите лъчи. Арестантите търсят промъкващото се едва слънце между стените и поликарбоната и се нареждат като за разстрел до стените, където се отразява слънцето.
-Помещенията за свиждане са тесни, мръсни и без въздух. С развалени или едва чуващи се телефони. Практически е невъзможно, когато в помещенията са трима арестанти, да се чуват ясно арестантите и техните посетители.
-Храната е оскъдна, но големият проблем е абсолютната липса на свежи плодове и зеленчуци. Дори ябълките, които се получават два пъти през седмицата, са гнили. Основната храна е хляб и глутено-съдържащи ястия.
Аз многократно заявих, че съм алергичен към глутен. С пълна непоносимост към глутена. Но резултат никакъв. Вече, почти три месеца, съм лишен от хранителна пратка и практически съм на гладна диета.
-Т.нар. лавка веднъж седмично предлага неполезни за здравето храни в много ограничен асортимент. И тук няма предлагане на свежи плодове и зеленчуци, което е в пълно нарушение с нормите на Световната Здравна Организация. За кратко, бяха включени сурови ядки и сушени плодове, но и те бяха спрени. Последната пратка с кисело мляко беше трагична. Млякото беше развалено и изхвърлено от всички арестанти.
-Изключително опасна е практиката в килиите да има постоянна ротация на различни хора, преминали през лекарския кабинет с един, единствен въпрос: “Имаш ли някакви оплаквания?” и измерване на кръвното налягане. Какво се случва ако някой е болен от заразно заболяване като хепатит, СПИН и пр.?
-Банята е два пъти седмично – крайно недостатъчно за липсата на топла вода в килиите.
-Времето за телефонни разговори е ограничено до пет минути, които представляват разговори в реално време – не повече от 3-4 минути.

И всичко това се случва със задържани лица, които имат нужда да менажират семейните си дела, работата си, бизнеса си. Говорим все пак за обвинени, а не за осъдени лица.

Уважаеми г-н Началник,

Зная, че ще оправдаете голяма част от моите констатации с “липсата на средства”. Защо тогава не разрешихте, както предложих, да закупя със свои средства, боя за килиите и други належащи пособия като пластмасови столове, маси и пр.? Предложението ми беше със собствен труд, задържаните лица да боядисат (поне да боядисат) килиите с водоразтворими бои. Или правилникът не го позволява?

Едва ли правилника е адекватен на века, в който живеем. По-скоро, третира хигиенни и хуманни норми от отминали времена.
Надявам се, че ще разгледате поне част от моите предложения.

Лошата светлина в стаите (килиите), липсата на свеж въздух и слънце. Пространството, което е в разрез с европейските норми. Хигиенните условия, противоречащи на съвремието. Нездравословната храна. Всичко това не е сбор просто от влошаващи здравето на задържаните лица, а грубо нарушение на европейските закони и здравни норми.

Надявам се, че ще разгледате моята жалба отговорно и ще предприемете необходимите мерки за привеждане на условията в следствения арест в съзвучие с изискванията на Европейския съюз.

 Николай Банев, Фейсбук

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар