Анестезиолог: Над 90% от COVID леглата са вече заети

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради повишената заболеваемост в страната над 90% от болничните легла за пациенти с COVID-19 са вече заети. Това заяви д-р Иван Колчаков, анестезиолог и реаниматор в УМБАЛ “Софиямед”.

“В нашата болница, както практически и в големите софийски болници, а виждам и че в страната е така, вече нарастващата тенденция на болни и превишаващия брой на тези които изписваме, доведе до липса на легла и над 90% вече са заети. За да влезе някой – друг трябва да бъде изписан здрав или да имаме смъртен случай”, заяви д-р Колчаков пред NOVA.

“Всеки час даваме информация в РЗИ и всяко свободно легло се заема. Имахме разкрити 150 легла за лечение на COVID-19”, посочи той. След заповедта на здравния министър в лечебното заведение са разкрити нови и сега броят им е 180.

“Надяваме се тези 10 дни да пречупят кривата за заболеваемостта. Все още не сме достигнали пика на ноемврийската втора вълна на пандемията. Но какво ще стане – следим всеки ден”, подчерта д-р Колчаков.

Според него на ситуацията не може да се гледа моментно. Пандемията все още не е преминала и резултатите ще се видят след нейното приключване.

“Безспорно има пряка връзка между коронавируса и смъртността, ако една нация е във водещи позиции в негативната класация по заболеваемост и смъртност по сърдечно-съдови и онкологични заболявания. През ноември имахме период, през който смъртността беше два пъти по-голяма спрямо същия месец на предходната година. Което показва, че коронавирусът въобще не е за подценяване. От тази гледна точка трябва да се държим отговорно. Сега плащаме цената на коледно-новогодишните купони”, категоричен е медикът.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар