Анкета: Расте делът на българите, които искат предсрочни избори – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи, като в последното проучване на общественото мнение през юли оптимистите са 48% срещу 40% песимисти. В разбивките по демографски групи се наблюдава пряка връзка между индикатора оптимизъм/песимизъм и възрастта. Сред най-младите повече от два пъти са оптимистите за сметка на песимистите, докато при тези над 70 години съотношението е 1 към 3 в полза на песимистите. Обяснението тук се крие най-вече в изчерпващата се житейска перспектива пред най-възрастните.

Това сочат резултатите от социологическо проучване на Изследователски център “Тренд”, осъществен сред 1007 пълнолетни български граждани в периода между 1 и 8 юли 2018 г. Анкетата е извършена по метода интервю “лице в лице” по поръчка на вестник “24 часа”.

Нагласите спрямо икономическото положение също остават на приблизително сходни стойности през последните девет месеца и до голяма степен потвърждават заключенията от индикатора за оптимизъм и песимизъм. Малко над една четвърт очакват икономическото положение да се подобри в следващата една година, докато малко под една пета смятат, че ще се влоши. Над 40% и най-голям дял остават тези, които не очакват промяна в следващата една година. Данните за очакванията относно жизнения стандарт са напълно сравними с тези за икономическото положение в страната. “И тук откриваме зависимост спрямо възрастта на респондентите, като тези между 18 и 39 години са с най-оптимистични очаквания за икономическото положение в страната и жизнения си стандарт”, коментират от “Тренд”.

Темата за евентуални предсрочни парламентарни избори е непрекъснато дискутирана още от първите месеци на третия кабинет на Бойко Борисов. Именно заради това, в индекса “24 ТРЕНД” от изследователския център са заложили индикатор, тестващ необходимостта от предсрочни парламентарни избори. Въпреки сравнително сходните стойности през месеците, тук може да се отчете определена тенденция на повишаване на стойностите за необходимост от предсрочни парламентарни избори – от 21% през декември 2017 г.  до 30% през юли 2018 г. Въпреки това мнозинството от българите (54%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не се необходими. Мнозинството от привържениците на БСП са на мнение, че са необходими предсрочни парламентарни избори.

Не се наблюдава съществена динамика и в отношението на българите към основните партийни лидери. Сред тях Бойко Борисов остава с най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (36%) и Корнелия Нинова (28%). През юли Валери Симеонов успява да покачи положителното си отношение с 4%, което вероятно се дължи на инициативите му в последните месеци, които успяват да задържат вниманието към него и неговата работа.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар