Анна Заркова при Слави: Журналистиката е завряна в миша дупка, докато я гази джипа на премиера

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Нахлуването на полицията е добра новина, тя показа, че СБЖ е жив

Анна Заркова, главен секретар на Съюза на българските журналисти, гостува във “Вечерното шоу на Слави Трифонов” и коментира защо и как полицията проверява събрание на СБЖ: ”Свободната журналистика понякога е ”слободна”, друг път е завряна в миша дупка докато я гази джипът на премиер-министъра.

Написах във фейсбук, че пратиха полиция в Съюза на българските журналисти. Щяла да проверява общото журналистическо събрание преди няколко дни, това е лоша новина за българската демокрация и добра новина за съюза обаче. Тя показва, че този съюз е жив. СБЖ с години беше в кома, изглеждаше мъртъв, полегнал, тихичък, незначителен. Сега изведнъж се случи нещо, че тоя “мъртвец” се надигна. Щом го удариха, значи го има.

Оказа се, че столичната полиция проверява решенията за избор на нов управителен съвет. Но полицията проверява още нещо – какви решения е взело това общо събрание за даване под наем на имотите на бившите почивни станции на Съюза на журналистите. Това събрание не е взимало такова решение.

Има две обстоятелства: След като беше избран новият управителен съвет на СБЖ, в този ден той отиде и се вля в протеста в триъгълника на властта. С колегите носехме плакати: “Долу ръцете от свободата на словото, ние сме свободни, журналистите не са мисирки”. Ако носехме плакати на възхвала на правителството, вероятно нямаше да ни пратят полиция.

Стават едни колеги и казват: Ние тук трябва да се похвалим и да се уважаваме взаимно и да уважаваме предишното ръководство, защото този съюз остана единственият творчески съюз, чиито имоти не са окрадени. Имотите на всички останали съюзи са”, разказа подробности журналистката.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар