Аномалия застрашава кацането на първия американски луноход от 50 години насам

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първият американски луноход от повече от 50 години насам се отправи към Луната. Апаратът обаче е претърпял аномалия, която може да застраши мисията му, съобщава Sky News.

След успешното отделяне от ракетата Vulcan на United Launce Alliance, лунният спускаем апарат Peregrine започна да получава телеметрия чрез мрежата на НАСА. След включването си всички системи работеха нормално. За съжаление тогава възникна аномалия, която попречи постигането на стабилна ориентация към Слънцето. Екипът реагира в реално време и ще предоставя актуализации, когато бъдат получени и анализирани повече данни“, заявяват разработчиците на лунната сонда от Astrobotic.

Освен научни инструменти и малък експериментален луноход, сондата носи още останките на няколко актьори от Star Trek и проба от ДНК-то на бившия американски президент Джон Ф. Кенеди.

Това се прие противоречиво в САЩ. Представители на племето Навахо от коренното население на Щатите обявиха, че НАСА се гаври с религията им, защото превръща свещената за тях Луна в гробище. От НАСА обаче отговориха, че мисията е частна и не подлежи на строг контрол от агенцията, която е помагала единствено в направата на някои научни апарати. НАСА обаче дала солиден грант на Astrobotic.

Какво може да се случи с мисията?

Слънчеви панели няма да събират достатъчно слънчева енергия, ако апаратът не се обърне спрямо Слънцето. Той ще загуби енергия и няма да може да достигне Луната.

Фактът, че системите на Peregrine са стартирали нормално сочи, че проблемът с ориентирането към Слънцето е софтуерен. Това дава надежда той да бъде отстранен.

Съществува вероятност и някой сензор да е дефектирал. Ако това е така, то инженерите ще се опитат да го изолират и намерят начин да продължат работата си без него. Тази задача обаче е по-трудна за изпълнение.

Опитът за кацане на Луната ще се извърши на 23 февруари. В близките дни ще стане ясно дали мисията ще успее да направи това.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар