Антоанета Христова: Стратегията на сглобката е да превърне евроизборите в парламентарни – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Антоанета Христова: Стратегията на сглобката е да превърне евроизборите в парламентарни

стоп кадър/Nova News

Европейските избори ще бъдат използвани като смокинов лист, за да се легитимира присъствието на тези хора във властта.

Това каза пред БНР политическият психолог проф. Антоанета Христова и обясни:

Стратегията на управляващата сглобка е да превърне европейските избори в парламентарни. Т.е. да каже, че ще ги използва като тест за евентуално пренареждане и поява на нови алтернативи. И тъй като те потискат появата на нови алтернативи и остават единствените на терена, независимо колко хора ще излязат да гласуват на вота за ЕП, то винаги подредбата ще бъде относително същата, малка разлика ще има в полза на ГЕРБ. Това ще потвърди формално, че българският избирател предпочита и подкрепя същата формула, нещата съвсем спокойно ще бъдат разтегнати за цял един мандат“.   

Според нея посланието на партиите в управлението към обществото е, че са различни и самостоятелни, всяка продължава да си държи на най-твърдите избиратели и “моля, гласувайте за нас, за да отиграете нашата планирана схема, която не е демократична”.

Проф. Христова изказа мнение, че поисканата от ГЕРБ и ДПС оставка на министъра на отбраната Тодор Тагарев е тип “мижи да те лажем”, защото той е “удобен на външните фактори, които определят политиката ни, посолството, примерно”:

“За да бъде атакуван той, това означава, че трябва нещо да се е разместило в личния интерес на Бойко Борисов, а нищо такова не се е случило от създаването на сглобката. Мисля, че това е повече игра, защото посолството държи на Тагарев, Украйна също държи на този човек. На базата на какво Борисов тръгва срещу него? Причината е чисто популистка“.

ДПС е най-засегнатата партия от ротацията, посочи проф. Антоанета Христова:

“Приемам реакциите на Делян Пеевски като автентични, защото е заплашен неговият интерес, а той беше да води процесите в Народното събрание, а тези процеси започват да му се изплъзват и остават само в онези регулатори, които ще се избират с 2/3 мнозинство, а те не са много, май са само три”.

Според нея “противопоставянето на ДПС на тази ситуация е било със захода в личния състав на някои телевизии“. 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар