Антон Кутев: На този етап официални разговори с

Антон Кутев: На този етап официални разговори с „Газпром“ очевидно няма

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През последната седмица в общественото пространство у нас се появи един много важен въпрос – кой преговаря с „Газпром“?

Служебното правителство на Гълъб Донев пое властта на 2 август, а на следващия ден обяви, че няма осигурени количества газ за зимата и ситуацията е критична. 19 дни по-късно информационната служба на МС обяви първото заседание на щаба, където правителството се срещна със синдикатите и бизнеса. Тогава беше обявено, че е неизбежно да се преговаря с „Газпром експорт“.След още четири дни стана ясно, че сме пратили покана за разговори към „Газпром експорт“ и чакаме отговор. Служебният премиер също потвърди, че чакаме и трябва да определим човек, с който да се водят преговорите.


В същото време обаче Гълъб Донев заговори за вече започнали преговори. Тогава се появи въпросът кой преговаря с „Газпром“ от наше име? От „Булгаргаз“ казаха, че не са те. В кризисния щаб по енергетика също не намерихме отговор. Стана ясно също, че ресорният министър не участва в преговорите.

„На този етап официални разговори очевидно не се водят. Иначе верният отговор е, че преговорите са между „Газпром“ и „Булгаргаз“, каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в „Тази неделя“ по bTV.

„Отговорът дали се водят такива разговори трябва да ги даде „Булгаргаз“. Дали са започнали преговорите, вероятно има някакви предварителни етапи. На кой етап е „Булгаргаз“ – аз не знам. Още не са седнали на една маса или аз поне не знам за такава възможност“, каза още Кутев.

„Аз не смятам, че възможностите са изчерпани. Разговорите биха могли да се случат и да доведат до положителен резултат. Очевидно е, че тези разговори не са потръгнали бурно“, каза още Кутев.

Той допълни, че крайният резултат е оферта на масата, тъй като търсим възможности за доставка по досегашния договор.

Според Кутев Русия не е спирала газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с условията им. „Половината държави в Европа изпълняват тези условия и нямат проблем с доставките на газ“, каза още той.

„Тази зима ще става дума за човешки животи – и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има реални човешки трагедии, ще има хора, които няма да преживеят зимата и не ме интересува, че някакви тичащи по жълтите павета нямало да се къпят.“ Така Кутев отговори на въпрос какво може да обещае президентът на „Лукойл“, за да се похвали после, че са свалили цените – не е ли паднал бензинът в резултат от конюнктурата на световните пазари.

Нямаме инструменти да притискаме цените, но разговаряхме с „Лукойл“, водени от това колко тежка зима ни предстои и че наистина става дума за животи, настоя Кутев.

Свалянето на цената е въпрос на оживяване на хората, обясни той. Затова не се съгласи, че цената на бензина е паднала заради световните пазари в момента и няма как президентът да има заслуга за това. И европейци, и американският президент говорят с корпорациите, отбеляза Кутев.

2,70 лв. ми излезе А95 тази сутрин с отстъпката от 25 ст. плюс тази на съответната верига бензиностанции, похвали се Кутев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар