Анх: Египетският кръст – ключ към живота – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Със сигурност сте виждали египетския кръст, дори да не знаете името му. Анх всъщност представлява египетски йероглиф, чието значение е „живот“. Затова и наричат Анх ключ към живота.

Произход на символа

Една от популярните теории за произхода на символа е на египтолога Е.А. Уолис Бъдж. Според нея Анх произхожда от закопчалката на колана на богинята Изида и се свързва със символа tyet, наричан още Възел на Изида. Възелът на Изида е церемониален пояс, който представлява женските гениталии и се ввързва се с плодородието.В Древен Египет са поставяли Анх върху устните на мъртвите царе, защото според вярванията по онова време смъртта не е била край, а преход и начало на отвъдния живот. За египтяните Анх се е свързвал с безсмъртието. 


Любопитно: Мнозина наричат Анх „оригиналният“ кръст. Смята се, че голяма част от подобните религиозни символи са заимствани от него.

Друго интересно тълкувание на египетския кръст се свързва с мъжкото и женското и неразривната връзка помежду им. Смята се, че долната част на кръста представя мъжките полови органи, кръгът в горната част символизира женската утроба. Заедно, свързани, те са ключът към живота.

Освен това Анх е ключът, с който се отваря вратата към Света на мъртвите.

В Древен Египет хората са носели Анх като амулет. Талисманите са били като връзка с боговете. Освен че са символизирали живота, те са били предлагани като дарове на мъртвите, които да отнесат в отвъдния живот.

анх, анкх

 

Анх като талисман

Най-често Анх е носен като талисман, изработен от метал. Можете да го сложите на ключодържател, за да е винаги с вас и да ви носи късмет. Смята се, че египетският кръст ще пази и вас, и дома ви и няма да позволи на зли сили да влязат в него.

Смята се, че символът, изрисуван върху стъкло, се носи здраве и против уроки на шията или като част от друго бижу.

Може да сложите Анх за предпазване на дома, като изберете малко по-голям амулет, изработен от глина или дърво. Ако вярвате в защитните сили на този символ, или който и да е друг, най-добре избирайте амулети от естествени материали и избягвайте пластмасовите. 

Преоткрийте себе си с Анх

Ако имате опит с медитацията, може би сте опитвали да включите в практиката си различни „магични“ символи. Може да използвате Анх, за да опознаете себе си още по-добре. Ключът ще отключи всички затворени врати. 

Заемете медитативна поза. Затворете очи и доближете Анх към Третото око. Представете си формата му и как съзнанието и цялата ви енергия преминава през кръга отгоре. Оставете съзнанието си свободно, без да го насочвате. В края на медитацията оставете кръста на земята, отворете очи и опитайте да си припомните и тълкувате всичко, което е минало през ума ви.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар