Аптекарите – на протест – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Собственици на аптеки започват ефективни протести. Още тази сряда те ще спрат работа за два часа, заради опасността от фалити. Това стана ясно по време на форум на фармацевтите в Пловдив.

Близо 3000 сa аптеките в страната, които са изправени пред опасността да затворят върти. Те се намират както в малки населени места, така и в големи градове. Фармацевтите са заплашени да спрат работа поради липсата на надценки и невъзможност да се конкурират, разказва НОВА.

Ако проектът на Наредбa 4 влезе в силa от 4 юли, това означава, че 80% от аптеките ще бъдат принудени да прекратят договора си с НЗОК и така напрактика да спрат работа. Фармацевтите предлагат да се преосмисли начинът на плащане на аптеките или да се запази сегашният модел.

“Собствениците на аптеки и фармацевтите алармират, че ако не бъдат предприети промени в този проект, който е качен по Наредба 4 от Министерството на здравоопазването, ще прекратят договора си с НЗОК”, заяви АделинаЛюбенова, Инициативен комитет на фармацевтите в България.

“Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да спрат работа с Касата, то в малките градове това означава, че ние ще трябва да затворим обектите”, подчерта МИлена Каменова, магистър-фармацевт от с. Цалапица.

“За 500 рецепти повече сме получили 50 лева. А казано на прост език това означава, че аптеката 8 дни в месеца работи безплатно за Касата”, обясни Пенка Минева, магистър-фармацевт.

“На 3 юли аптеките в град Ямбол няма да обслужват граждане за 2 часа – между 14 и 16 часа. Във връзка с изменението на Наредбът 4. Това е нашата протестна нота”, подчерта Константин Попов, магистър-фармацевт.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар