Каракачанов Марешки

Каракачанов заби зверски шамар на Марешки: Какъв морал? Сульо и пульо влязоха в парламента и танцуват по един мандат

Веселин Марешки, Красимир Каракачанов
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерът на Воля Веселин Марешки днес за пореден път поиска оставката на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

До тук добре, причината обаче изтъкната от Марешки е инцидентът с падането на хеликоптера в авиобаза Крумово, при който загинаха двама офицери.

Марешки заяви по-рано, че дори ще подаде сигнал до прокуратурат, за какво точно не стана ясно, адвокатите ще мислят.

Варненския бизнесмен дори стигна и по-далеч, като заяви, че вицепремиерът е “сульо и пульо” и бил “тотално неадекватен” поста министър на отбраната.

Агенция ПИК потърси за отговор на казаното Марешки в Народното събрание, лично лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Ето какво каза той:

– Г-н Каракачанов, как ще коментирате поредното искане на оставката ви от страна на Веселин Марешки? Закани се да ви даде и на прокурор?

– Това са на Марешки изпълненията. Явно е решил да се специализира в областта на армията, но има още много да чете и да учи. И ако намали популизма и включи повече компетентни становища, няма да е лошо. Като гледам нито той, нито около него, има хора, които да разбират нещо. Човекът, който допреди малко буквално говореше, че няма нужда от армия и пари за армията, сега да си прави пиар с това. Елементарен популизъм!

– Той твърди, че на Консултативния съвет при президента е подкрепил проектите за модернизация, вярно ли е?

– Човекът просто се е прицелил сега в армията. След като 10 години се чуди каква точно идеологическа ниша да заеме, явно търси сега място след патриотите. В началото беше либерал, после беше консерватор, после някаква социалдемократическа идея му се въртеше в главата. Влезе с лозунга за евтин бензин в парламента. Сега пък след като ходи до Париж да се вижда с г-жа Люпен, явно е решил да става националист. Затова е естествено да атакува тези партии, които са в това пространство и имат вече авторитет и опит, какъвто е случая с ВМРО. –

– Все пак редно ли е да си прави пиар на гърба на партията ви?

– Не ме учудва елементарния му популизъм или това, че си сменя мнението през два-три месеца и както са казали хората: „Премята се като влашка престилка”. Това си е негово право, живеем в свободна държава. Щом му харесва, да си сменя позициите – един път да е срещу парите за армията, после пък да е за силна армия. Един път да е за НАТО и ЕС, после пък против и да е за Русия. Няма какво да коментирам един човек, който се събужда с едно мнение, а до вечерта го променя два пъти.

– Имаше и коментари, че доста хора, включително и той, ползват повода с човешката трагедия за политически пиар, не е ли грозно това?

– Не само е грозно, но и неморално. Явно Марешки и морал са две различни категории. Не искам обаче да използвам грозни думи. До вчера е казвал, че не го интересуват и нямаме нужда от пари за армията, а сега ползва нещастен инцидент с двама загинали… Не искам да влизам в такава полемика и да използвам грозни думи.

– Но той ви нарече „сульо и пульо” и „тотално неадекватен”…

– Кой е неадекватен могат да преценят хората по действията. Аз за разлика от въпросното лице, не съм сменял 13 пъти убежденията си и в политиката винаги съм бил един и същ – патриот и националист. Не си сменям убежденията, независимо дали съм бил в опозиция или в управлението. В живота ми винаги, когато е ставало дума за армията, съм бил против това да се нарязват ракетите, когато се гласуваше това по времето на Иван Костов. Бях против и закриването на наборната военна служба, защото искам да имаме силна армия.

Откакто съм министър се старая доколкото позволява бюджета да осигуряват пари за армията, осигурих 105 млн. лв. за увеличение на заплатите. За една година ще влязат и трите проекта за модернизация, а до момента никога не е имало накуп 3 проекта за осъвременяваме на различните войски. Имаме договор за ремонт и поддръжка, за да вдигнем цялата ни авиация във въздуха, договор за бомбардировачите… Хората, които се интересуват от темата въоръжени сили и българска армия, знаят кой какво прави и какво е обещавал. Няма защо да коментирам едно лице, което си сменя всеки ден позициите и търси евтина популярност.

Кой е сульо и пульо, хората преценяват по това какво се прави. Не за първи път влизат в парламента суловци и пульовци, но танцуват по има няма един мандат. Той за това явно сега се прави на популист, за да успее да танцува още един мандат.

– Как ще коментирате обвиненията му за милиардите за армията, които щели да потънат?

Освен това сумата не е 6 млрд. лв., а за съжаление е много по-малко. 820 млн. е проектът за корабите, 1,2 млрд. е проектът за сухопътните войски. Милиард и половина е за самолетите – 3,540 млрд. горе-долу станаха. За съжаление не са 6, защото ако бяха, щяхме още повече да направим.

Интервю на Гергана Ингилизова

Източник: Пик


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар