“Арена Армеец” погълнала над 4 млн. лв. след потайни ремонти

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 4 милиона лева – толкова е дала държавата за ремонт на една от емблемите в инфраструктурната ни политика – зала “Арена Армеец София”. Или поне това е единствената официална информация за това колко струват ремонтите на залата, открита през 2011-а година.

Това е сумата дадена от 2016-а насам, обяви министърът на спорта Красен Кралев във Фейсбук в края на януари. Без отговор остават въпросите какви точно са били тези ремонтни дейности, кои са изпълнителите, как са били сключени договорите. Изграждането на залата струва над 100 млн. лева.

По думите на Кралев за ремонтни дейности в залата са вложени 4 212 726 лева, а общо за обекти, стопанисвани от “Национална спортна база” (НСБ) – 13 млн. лева.

На 25 януари към министерството на спорта и до НСБ са изпратени конкретни въпроси, но отговори все още няма.

Впоследствие, в началото на март, “Дневник” изпраща въпросите по Закона за достъп до обществена информация първо до министерството на спорта. Оттам те ги препратиха до НСБ.

Неколкократно медията разговаря с администрацията на дружеството. Първо казваха, че въпросите се подготвят, после заявиха, че отговори са били изпратени. След обещание за разговор с юристите, от НСБ не върнаха обаждане. Дори след изтичането на законовия срок отговори не дойдоха.

Така какви точно ремонти са направени, на кого са възложени и отделните им стойности остават загадка.

Министърът на спорта Красен Кралев непрекъснато изтъква как правителствата на Бойко Борисов са дали 500 млн. лева за спортна инфраструктура.

“Имаме много работа по спортната инфраструктура в цялата страна”, каза Кралев в началото на март. И в момента той продължава да говори, че акцент в евентуалния му следващ мандат ще е изграждането на физкултурни салони. Нещо, което обещаваше и при предходните избори.

Конкретната публикация от 23 януари, в която Кралев спомена за ремонта на “Арена Армеец”, беше продиктувана от предложение на общинския съветник Борис Бонев басейните от комплекса “Червено знаме” да бъдат прехвърлени от ММС към общината, за да може да се вдъхне живот в тях.

Кралев отвърна, че имало мащабен проект за изграждане на изцяло нов комплекс на мястото на запустелия “Червено знаме” за 120 млн. евро. Няколко дни след това министърът дори заяви, че това щяло да е приоритет в следващия му мандат на поста.

Тогава министерството не отговори на въпросите и по тази тема – има ли инвеститор, кой е, каква ще е ролята на държавата и други.

Отворен и важен остава въпросът и какво ще е бъдещето на един от последните обитатели на комплекса – волейболният ЦСКА. Клубът от години се надява да получи за дългосрочно ползване зала “Васил Симов”. Въпреки твърденията на Кралев, че приетият нов закон за спорта ще улесни точно сключването на дългосрочни договори, до момента решение няма.

Това е причината ЦСКА да изгуби последния си голям спонсор – “Хиполенд”. Стигна се и до това, че след близо три десетилетия президентът, треньор и двигател на борбата за оцеляване на червения клуб Александър Попов се раздели с отбора, за да поеме пазарджишкия “Хебър” – засега само за плейофите във волейболното първенство. При задълбочаване на проблемите в ЦСКА бъдещето на най-успешния волейболен клуб може да бъде поставено на карта.

В една от обиколките през последните дни Кралев беше заедно с премиера Борисов в Бяла, където представиха новооткрита многофункционална зала за 3 млн. лева.

“В по-малките градове 3 милиона ни е идеално, с 500 места. Това трябва да ни е моделът”, заключи министърът на спорта.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар