Арести за Никола Груевски и негови хора – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият македонски премиер Никола Груевски може да влезе в ареста. Специалната прокуратура на Република Македония поиска задържането му. Ръководителката на институцията Катица Янева ще иска арест за общо 18 обвиняеми. Сред тях са бившия директор на Дирекцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, както и за бившите министри Миле Янакиевски, Гордана Янкуловска, Елизабета Канчевска-Милевска и скандалния журналист Драган Павлович – Латас, който бе главен редактор на телевизия “Сител”. Янева е убедена, че ще се докаже тяхната вина по време на съдебните процеси, предаде БГНЕС.

Груевски и Янакиевски имат общо по четири обвинения. Срещу тях са повдигнати обвинения за незаконно финансиране на предизборна кампания, нарушаване на избирателните права и получаването на награда за противозаконни действия. Съдът в Скопие съобщи, че е получил всички обвинения на Специалната прокуратува. По отношение на исканията за задържане Основният съд в Скопие-1 ще се произнесе в рамките на 24 часа.

Бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска, която бе сред най-близките на Груевски, получи 3 обвинения – за участие в престъпна група, нарушаване на избирателното право, злоупотреба със служебното положение и фалшифициране на лични документи.

Самият Груевски обаче смята всичко това за политическа поръчка и че зад него стои управляващата в момента партия. “Досега в историята на Македония не е имало подобно класическо преследване на ВМРО-ДПМНЕ. Всичко това е с цел да бъде унищожена партията. Става въпрос за политически, а не за съдебен процес. Специалната прокуратура се превърна в офис на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ)”, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ по повод обвиненията срещу него и най-близките му министри – Миле Янакиевски и гордана Янкуловска.

“Спецпрокуратурата взима решение без никакви доказателства. Целта е унищожаването ВМРО, политическо елиминиране. Но, искам да им кажа: Няма да успеете”, каза още Груевски. И добави: Единвестният ни грях е, че в продължение на 11 години защитавахме националните интереси. Спецпрокуратурата, която се ръководи от Катица Янева, бе създадена по време на споразуменията от “Пържино”, които бяха подписани от четирите тогавашни парламентарни партии – ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи.

Нейният мандат бе 18 месеци и той изтича в края на този месец. В публичното пространство в Република Македония, а и от самата Специална прокуратура, на няколко пъти бе повдигнат въпросът за удължаването на нейния мандат. От началото на месец юни западната ни съседка има ново правителство, което се ръководи от Зоран Заев. В близките седмици предстои и смяната на сегашния главен прокурор Марко Звърлевски. Никола Груевски бе министър-председател на Македония от 26 август 2006 до 18 януари 2016 година.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар