Арестуваха полицаи при нощна спецакция

Бежанци, България, Криминално, МВР, Общество
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

1467281291-zadЧетирима полицаи бяха задържани при спецоперация на прокуратурата и „Вътрешна сигурност” в МВР. Униформените са арестувани в района на Сливница с белязани пари, които са получили за да пропуснат безпрепятствено нелегален канал за трафик на бежанци. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения за вземане на подкуп и нелегално превеждане на хора през границата.

Разследването, което прокуратурата започва, първоначално е било за каналджийство и е стартирало на 11 април тази година. В хода на предприетите действия обаче са събрани доказателства, че каналджиите от наблюдаваната организирана престъпна група си плащали регулярно на служители на ОД МВР-София. Разследването незабавно получава нова линия и след разпоредено прилагане на СРС-та подслушването и наблюдаването на 4 -мата полицейски служители води до снощното им задържане.

“Има задържани четири лица – Георги Жеков, ръководител на организираната престъпна група с участници в нея – Продан Георгиев, Николай Григоров и Красимир Евтимов, които работели в отдел “Пътна полиция”, коментира наблюдаващият прокурор по случая Детелина Йотова.

По време на обиските, които снощи са извършени в автомобилите и домовете на задържаните, са открити големи суми пари в евро и друга валута, множество СИМ карти, използвани само за престъпната дейност, както и неслужебни оръжия, сред които и няколко пушки на стойност 40 000 лв. всяка. Според директора на „Вътрешна сигурност” в МВР Румен Ганев, четиримата полицаи, които са служители в сектор „Пътна полиция” на ОД МВР-София, са взимали “такса спокойствие”, но е дошло време престъплението им да бъде разобличено:

“Хора, които заслепени от алчност, в своята престъпна дейност, в момента заплашват сигурността на всяко семейство. Нека хубаво да знаят техният близък кръг приятели с какви пари ги черпят, с какви пари ходят на лов и на почивка. Как са изкарани тези пари?! Считам, че време разделно настъпи”.

Ганев гарантира, че прокуратурата и МВР предприемали всички мерки за пресичане на подобни престъпни схеми в страната, но не изясни колко подобни разследвания срещу полицейски служители има в последните години. По думите му корупционният натиск бил огромен и някои от униформените се поддавали:

“Част от нашите служители, които единици участват, този анализ, който правим, е че взимат такса спокойствие. Ситуацията е уникална. Имаме сериозен корупционен натиск от страна на чужбина. Всички служители, които изпълняват контролни функции по граници, а и вътре, са подложени на уникален натиск финансов. Някои поддават”, допълни Ганев-

Останалите каналджии, които в началото са били във фокуса на разследването, вече са свидетели по делото срещу четиримата полицаи и към момента не е ясно дали те ще понесат отговорност за участието си в схемата за нелегални превеждане на чужденци през границата.

Източник: Nova.bg, Дарик

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар