Аржентина отказа членство в БРИКС

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бъдещият външен министър на Аржентина Диана Мондино съобщи в социалната мрежа Екс, че страната ѝ няма да се присъедини към обединението на развиващи се икономики БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), предаде Ройтерс, на която се позова бТА.

Аржентина беше една от шестте държави, поканени да станат нови членове на БРИКС на срещата на върха на организацията в Южна Африка през август. Другите поканени страни са: Иран, Египет, Етиопия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Обявеното тогава разширяване на обединението беше част от усилията за промяна на домининирания от Запада световен ред, който според страните от БРИКС е отживелица.

С поканата за членство в блока на развиващите се държави БРИКС пред Аржентина се открива един “нов сценарий”, каза в края на август все още действащият аржентински президент Алберто Фернандес. Той добави, че присъединяването към блока ще стане “голяма възможност” за укрепване на страната, която е изпаднала в икономическа криза с девалвираща валута, изтощени валутни резерви и галопираща инфлация.

Либертарианецът Хавиер Милей обаче спечели убедително втория тур на президентските избори на 19 ноември и ще встъпи в длъжност на 10 декември. Той е икономист, привърженик на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, и призова за големи съкращения на разходите като начин за намаляване на високата инфлация в Аржентина, която в момента възлиза на 143 процента на годишна база. Той също така иска да замени аржентинското песо с щатския долар като национална валута.

Аржентина иска да се присъедини към БРИКС – блок, който в момента включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка – заради неговото геополитическо и финансово значение в една сложна глобална обстановка, каза в изявлението си през август президентът Фернандес.

“Отваряме за себе си нови възможности чрез присъединяване към нови пазари, консолидиране на съществуващи пазари, увеличаване на чуждестранните инвестиции, създаване на работни места и увеличаване на износа”, коментира Фернандес.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар