Арктика - непознатият район, към който може да се разшири войната

Арктика – непознатият район, към който може да се разшири войната

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Войната в Украйна неочаквано върна Канада на сцената на световната политика – и във връзка с енергоносителите, и по въпросите на отбраната. За това говорят красноречиво и неотдавнашните посещения в северната страна на германския канцлер Шолц и на генералния секретар на НАТО Столтенберг.

Руската агресия в Украйна накара правителството в Отава да преразгледа бюджетната си политика. През юни то обяви, че през следващите 6 години ще вложи 4,9 милиарда канадски долари (около 3,8 млрд. щатски долара) за модернизирането на системата NORAD – Обединено командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка. В същото време шефът на НАТО заяви, че заради новите заплахи от Русия отбранителният съюз ще засили активността си в Арктика.Възможен ли е военен сблъсък?


„Арктика е район, към който може да се разшири войната в Украйна“, казва Йоран Свистек, съавтор на изследването „Русия в Арктика“ на германската фондация „Наука и политика“. Това е тъй нареченият spill over (когато дадени събития водят до възникването на други, които само на пръв поглед не са свързани помежду си). Експертът смята, че Арктика се е превърнала в място на възможна бъдеща конфронтация поради мащабната ѝ милитаризация, най-вече от страна на Русия. Едно военно стълкновение би могло да бъде причинено не непременно от съзнателни действия, а от човешки грешки или неразбиране на действията на противоположната страна, допълва Свистек.

Друг експерт смята, че през последните години Северноатлантическият съюз НАТО напълно е пренебрегнал случващото се в Арктика, докато в същото време Русия постоянно е увеличавала военното си присъствие в региона. „Мнозина тълкуват погрешно ситуацията, смятайки, че в Арктика могат да възникнат конфликти заради суровините и минералите там. Но всъщност е точно обратното: причината за напрежението са събитията в Украйна, които хвърлят сянка, включително и върху Далечния север“, казва експертът по геополитическите въпроси и сигурността от Бонския университет Йоахим Вебер.

Значението на Арктика за руската икономика

Арктическата зона на Русия обхваща около пет милиона квадратни километра и се простира покрай бреговете на Баренцово, Карско, Източносибирско и Чукотско море, чак до Беринговия проток.  Дължината на арктическото крайбрежие на Руската федерация е над 24 хиляди километра, което е повече от половината от бреговата линия на цяла Арктика. И интересът на руските власти към региона е съвсем разбираем: около 90 процента от руския газ и около 60 процента от петрола се добиват в Арктика. Там се намират и приблизително две трети от обема на руските петролни и газови находища. Според експертите до 2035 г. около 60 процента от въглеводородите ще се добиват в находища, намиращи се в Арктика.

Статията е публикувана ТУК >>

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар