Армения моли Русия за помощ след 15 убити от Азербайджан

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Армения поиска помощ от Русия след възобновени бойни действия по границата с Азербайджан. Ереван обяви смъртта на 15 войници, а още 12 са пленени от азербайджанската армия.

Арменското министерство на отбраната заяви, че неговите войски са били обстрелвани от азербайджанска артилерия. Комюникетата съобщават и за загубени две бойни позиции близо до границата с Азербайджан.

Тъй като Азербайджан атакува суверенната територия на Армения, ние молим Русия да защити териториалната цялост на Армения въз основа на съществуващо споразумение за взаимна отбрана от 1987 г. между нашите страни„, каза Армен Григорян – секретар на Съвета за сигурност на Армения, цитиран от агенция Интерфакс.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е започнало военна операция в отговор „мащабни провокации“ от арменска страна. Баку обвини военно-политическото ръководство на Армения за ситуацията.

В изявлението на азербайджанското военно министерство се казва, че арменските сили са обстрелвали позиции на азербайджанската армия с артилерийски и минометен огън.

Азербайджанската армия има оперативно и тактическо превъзходство„, се казва в същото изявление, като се допълва, че е осъществен ответен удар.

Арменските военнослужещи напускат позициите си в страх и паника. Военната техника, принадлежаща на противниковата страна, е унищожена„, допълват от Баку.

Москва все още не е отговорила на арменските искания.

Сраженията са най-тежките след 44-дневна война, приключила преди една година и водена между етнически арменски сили и азерската армия за анклава Нагорни Карабах, при която загинаха най-малко 6500 души.

Войната завърши с решителна победа за Азербайджан, но цялата територия на автономния Карабах не бе превзета. Именно намесата на Русия сложи край на конфликта. Москва изпрати контингент от 2 000 миротворци, които към днешна дата са около 10 000.

И докато Русия спаси арменската автономия в Карабах, другата голяма регионална сила в Кавказ – Турция, застана твърдо на страната на Азербайджан.

Международната общност също подкрепи негласно Баку, защото Азербайджан си връща територии, загубени в по-ранен конфликт.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар