Арменците масово се евакуират от Нагорни Карабах

Арменците масово се евакуират от Нагорни Карабах

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Етническите арменци напускат масово главния град на Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, като се позова на свой кореспондент на място.

Според цитирания източник хората потеглят масово с автомобили от Степанакерт (наричан Ханкенди от Азербайджан) за Армения.Миналата сряда Азербайджан си върна изцяло контрола над Нагорни Карабах – област, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци. Това стана след мълниеносна операция срещу по-малобройните и неразполагащи с такава оръжейна мощ сили на местните арменски сепаратисти. Самата Армения не се самеси.


През есента на 2020 г. Азербайджан вече си върна част от Нагорни Карабах и прилежащи територии след война срещу съседната държава.

По-рано Давид Бабаян, съветник на „президента“ на провъзгласената от арменците в Нагорни Карабах „Република Арцах“ Самвел Шахраманян, заяви пред Ройтерс, че всички 120 хиляди арменски жители на областа ще отидат в Армения, тъй като не искат да живеят в Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване.

Азербайджанските власти казват, че ще реинтегрират региона и ще гарантират правата на арменските му жители, отбелязва агенцията.

Днес първите бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения. По данни на арменското правителство към 18 ч. (17 ч. българско време) в страната са влезли 377 души.
1050 бежанци вече са пристигнали в Армения по най-нова информация на властите, предаде ТАСС.

Източник: Cross


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар