Арнолд Шварценегер разкритикува ГМО “месен-ориз”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Южнокорейски учени създадоха странен хибрид от месо и ориз. Използвайки технологии за генно-модифициране, те са въвели говежди протеини в оризови зърна. Известният актьор, политик и културист Арнолд Шварценегер аргументирано посочва, защо постижението на учените е неуспешно.

В статия за Nature екипът зад ГМО месния ориз посочва, че 100 грама от него съдържат 0,01 грама повече мазнини и 0,31 грама повече протеин спрямо обикновената версия без ГМО.

Както посочва бившият Терминатор и губернатор на Калифорния в своя бюлетин – това всъщност е изключително малка порция протеин.

Разровихме се в числата и – строго от гледна точка на етикета за хранителна стойност – не сме сигурни доколко това има смисъл. С други думи, това звучи страхотно за хора, които искат повече протеини, но – на практика – вие не добавяте достатъчно протеин, за да предложите някаква хранителна полза“, пише Шварценегер.

За сравнение, 100 грама тофу съдържат около 10 грама протеин, а 100 грама пилешко месо съдържа над 30 грама. Това прави ненужно и безсмислено създаването на ГМО-ориз, който предлага едва 0.3 грама повече протеин на 100 грама. Ако заложите на продукта, то дори да изядете една тава с ориз – няма да си набавите повече протеин.

Шварценегер пише, че “има по-ефективни начини да дадете на диетата си протеинов тласък” от залагането на ГМО-ориз.

Технологията е очарователна и може да помогне на хората по много начини. Въпреки това, често се получава като с добавките, които Ви обещават света, но в повечето случаи не правят нищо“, коментира Шварценегер относно потенциала на ГМО технологиите.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар