Артекс взе съдебно за 873 бона, терен, даден за 17 000 лв. от Лукарски на приятел на премиера

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Показателна е и историята с терена на гара Пионер, за който собствениците на Артекс влизат в конфликт с близкия приятел на Бойко Борисов Александър Сталийски.

Спорът е за терен, който е бил собственост на бившето държавно предприятие Металокерамика. Случаят е сложен, защото за имота претендират две фирми.

До 2016 г. Металокерамика е с принципал Министерството на икономиката (тогава оглавявано от Божидар Лукарски), което го продава на свързаното със Сталийски дружество Билд Ми Груп за 17 хил. лв.

Самият имот обаче междувременно е продаден на Артекс от частен съдебен изпълнител заради задължения на Металокерамика, или конкретно на дружество на Весела и Пламен Мирянови. Те купуват имота за 873 хил. лв. Започва спор, който в крайна сметка се разрешава в интерес на Артекс.

Това е изключително неочакван резултат, тъй като битките, които близкият до Борисов Сталийски е загубил не са никак много. Единственият, който може да наклони везните в друга посока, е самият премиер и въпросът е каква е била цената ГЕРБ да подкрепи Артекс”, пише Капитал.

Защо Диамант на Артекс е двойно по-висока от допустимите по закон 33 м?

„Един от най-видимите (буквално) примери. Много над всички околни сгради се извисява наречената от Артекс сграда Диамант. По-точно, както кварталът свършва преди парка, изведнъж между старите блокове и гледката в посока Витоша, се появява единствен по височината си строеж в размер на 67 метра. За всички останали сгради в района тя е двойно по-малка – максимум 33 метра.

Ограничението там е договорено с бившия главен архитект на София по време на обществено обсъждане с живущите в квартала през 2014 г. Малко преди да започне строителството на Диамант в началото на 2016 г., със заповед от декември 2015 г., арх. Диков (главен архитект на София, който напуска поста си точно след това) нанася изменение в приетия ПУП и разрешава двойна височина само за терена на Артекс.

Хората от съседните блокове не са предупредени и около това се случваха редица протести, които на практика не успяха да променят нищо”, пише Капитал.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар