Архимандрит Дионисий: Властта държи църквата в портфейла си

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
”Властта държи църквата в портфейла си. Но вярата в това, че нашият народ прогледна, ме кара всяка вечер да съм на улицата.” Това заяви архимандрит Дионисий, който от ден първи на протестите подкрепя гражданските искания на площада.

По думите на арх. Дионисий пред “Студио Actualno” властта у нас разклаща устоите на целия демократичен процес, което означава, че и задкулисието трябва да се обезпокои.

 

Отец Дионисий обърна внимание на променените роли в публичното пространство: “Става по-лошо, когато Църквата влезе в ролята на пазител на мракобесието. Това е едно предателство към народа и към обществото. Мястото на един духовник е там, където той вижда истината според вярата, която има”, убеден е арх. Дионисий.

 

“Стига духовниците да не са в хватката на властта, те могат да бъдат сред хората. По причина, че от 9 септември 1944 г. има един режим, който е много категоричен спрямо Църквата, до 1989 г., не можем да очакваме това да се промени.Впоследствие, за съжаление, Църквата стана един придадък на тогавашната номенклатура. Това стана по причина, че тя не се противопостави на този процес”, допълни той.

 

Според отец Дионисий хората, които стават духовници, влизат в един свят от възможности, в който изкушението е голямо. Той е убеден, че смирението не бива да се бърка с овчедушието, което може да бъде наблюдавано у всички, които се намират в подчинена позиция.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар