Архимандрит Никанор за патриарх Даниил: Подаде ми ръка и показа, че не е разединител

Архимандрит Никанор за патриарх Даниил: Подаде ми ръка и показа, че не е разединител

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Човекът ми подаде ръка, той показа, че не е за разделението, а за обединението” – това заяви архимандрит Никанор, който след избора на Даниил за български патриарх подаде заявление за напускане на църквата. То бе отхвърлено от новия глава на БПЦ, когото Никанор смятал за “най-крайния” и очаквал неговата фигура да вещае разделение и ескалация.

Действията му оправдаха очакванията ми“, каза още духовникът в предаването “Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. Той уточни, че стъпките на патриарх Даниил може би ще дадат основата на единството.

Според архимандрит Никанор руската църква поведе борба в България и тя не е от днес: “Това е борба срещу Константинополската патриаршия, която изразява единството на православната църква. Нейното богослужение е базисно – като пръв между равни и понякога като пръв без равни. Московската патриаршия иска за измести този първи и да застане на негово място, но не като пръв между равни и право на апелация, а като един нов източен папа, обвинявайки в своите врагове опонента.”

Духовникът коментира и политическата ситуация в страната: “Нека не обвиняваме другите, световната конспирация. Проблемът на българите е, че не можем да излезем от спиралата на политическата криза, защото не гласуваме съобразно моралните критерии, а според пристрастие, интереси, пропаганда. Не гласуваме за честни хора. Когато видим един политик в лъжа, трябва да му обърнем гръб. А когато продължаваме да го подкрепяме, как искаме да имаме напредък и добри политици”. 

“Ако не поставите общочовешките добродетели като критерии пред политиците, никога няма да имате добро управление. България може да излезе от кризата. Не гласувайте за човек, който ви е излъгал”, заяви още архимандрит Никанор.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар